Крит през август

Както и да го гледам, от последното ми писане тук са минали почти две години и половина. Последните една и малко от тях белязани от появата в живота ни на малкото чудо К., който за щастие на майка си (тоест мен) и бабите си, се оказа любопитен любител на всякаква храна.

И макар животът с К. да е невероятно интересен, а дните да са белязани от хиляди уроци, днешната публикация е обещана (и сезонна), та затова ще се появи преди всички следващи, разказващи за бебешка козметика, бебешко захранване и генерално – кулинарния живот на едно семейство след появата на бебе :)

Това лято, над година след раждането на К., с баща му решихме да си подарим почивка на о. Крит. След няколко локдауна, тежки години за CoKitchen (и бизнесите по целия свят), бременност и над година кърмене, пътуванията ни значително бяха намалели и имахме нужда да се разходим до ново за нас и спокойно място. Покрай удобните директни полети на Wizz Air през летния сезон, любовта към Казандзакис и неговия Крит, както и разкошните плажове от хилядите налични снимки, запазихме малък апартамент в едно селце на няколко километра от Ханя, най-вече възхитени от гледките. Знаехме, че в разгара на сезона, август, има шанс в самия град да е твърде натоварено от туристи и да не успеем да си починем по мечтания тих (и мързелив) начин. Оказахме се прави, а и намирането на добър свободен и достъпен апаратмент вече беше трудно около месец преди пътуването.

Крит и Ханя през август

Селото, в което отседнахме, Сталос, се намира на 7 км. от Ханя и около 29 км. от Chania International Airport. На острова има доста опции за наемане на автомобил, но ако решите да използвате само публичен транспорт, едва ли ще имате проблеми да стигнете до която и да е желана точка – автобусите са изключително редовни, климатизирани и на достъпни цени (от Сталос до Ханя билетчето беше 1.6 евро в посока). С вечерно такси, от Сталос до летището на Ханя цената беше грубо 35 евро.

В горната част на Сталос, където бяхме отседнали, има три традиционни таверни. Всички са семейни и собствениците са тези, които ви готвят, сервират и разказват. Ако две от тях са доста семпли (и всичко, което пробвахме е просто вкусно, от месата, през салатите, та до рецината), то третото място, Leventis, се отличава с невероятна гледка и богата винена листа. Отворено е целогодишно, защото както споделиха собствениците, извън туристическия сезон доста гърци продължават да ходят там. Има различни диви риби, които да си харесате на място и да ви сготвят, както и много традиционни ястия като заек, пиле с бамя, мусака. Разбира се, добре е да имате резервация.

Предварително не се бях подготвяла със списък с места за хапване и имахме желание поне два от дните да отделим за Ханя. От доста места чухме препоръки за Salis, намиращ се на старото пристанище в града. Предварително запазихме маса и въпреки, че бяхме информирани за невероятната им винена листа, останахме изненадани от размера ѝ. Особеното е, че вината са от цял свят, но пък дори на чаша има голямо разнообразие от местни такива. В дъното на ресторанта има цяла една винена зала, която ми напомни на подобни няколко в Alchemist в Копенхаген.

Каквото и да изберете да хапнете в Salis, вероятно няма да останете разочаровани. Съсобственик е Afshin Molavi, който е и част от екипа (и семейството) на една от най-известните винарни на Крит – Manousakis (няколко техни вина може да купите и на летището). Както навсякъде в Гърция, в Salis не стигнахме до десерт, но не сме и страстни почитатели на сладките неща. Тествахме плато с местни сирена и меса, няколко предястия и по едно основно ястие, нищо не ни разочарова. Ако си харесате вино от листата им пък, има вариант да си го вземете за вкъщи с 30% отстъпка, както направихме след като пробвахме с обяда наливна местна крафт бира, няколко пенливи и бели вина. Предлагат също и книги за местно вино, както и зехтин.

Второто място, което ми се ще да препоръчам, посетихме в един горещ следобед. Kritamon се намира от другата страна на старото пристанище, в малките тесни улички с много магазинчета за бижута. Има прекрасна градина и маси на самата улица. Ако ще ходите за вечеря, добре е да направите резервация. В следобедните часове пък е много спокойно и бихте могли да разпитвате дълго време сервитьорите, които са изключително добре подготвени и любезни. Мястото работи почти през цялата година, с изключение на зимните месеци.

Мястото за кафе, което си харесахме още при първото ходене, и до което се връщахме отново, е Monogram и впечатлява с бързина на обслужване и дизайн. Предлагат топли и студени кафе напитки, подбрано вино, няколко дневени предложения за кейкове (пробвахме няколко различни и всички бяха превъзходни). Може да си купите и кафе на зърна за вкъщи, което при нас спаси положението в апартамента, тъй като си бяхме помъкнали и V60 + мелачка. В Ханя има доста богат избор на места за специални кафета, та ако сте фенове, няма да бедствате :)

В града се движихме изцяло пеша и по пътя се натъквахме на какви ли не съкровища – от десетки варианти на местни сортове маслини, вино, зехтин, традиционните за района кожени изделия. Много близко до Salis се намира и една билкарница с големи стъклени буркани и миксове за чай и готвене от местни билки и подправки. Имат и сладко от българска роза, което собственичката внася, както и различни сиропи и ликьори.

Ние си набелязахме още много места за посещаване, в последните часове ядохме сладолед с кадаиф и такъв с баклава, пък решихме скоро да намерим още причини да се разходим до този прекрасен остров. На летището допълнихме торбите с подаръци (които при нас винаги са за ядене) – изборът изобщо не е нито малък, нито лош.

В instagram профила ми съм събрала любими гледки от Крит, може да ме последвате тук и да ги намерите в highlights.

Ако пък изслушате ей този епизод на подкаста Дроб&Чили, може да вземете още идеи за места за посещение в Ханя.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.