Скоунс със сирене и самардала

Някои хора ги наричат сконове, други ги наричат сконс, за трети са си просто скоунс. Често бисквитеното им тесто е леко подсладено, сервират се със сметана и плодово сладко и са неотменна част от английските чаени партита.

Вкъщи ско(у)нс са любима бърза закуска, основно през уикенда, когато нямам време за палачинки или печива, които изискват втасване. Рецептата, която споделям, е адаптирана от The Joy of Cooking и е базова – ако махнете сиренето и самардалата, можете да добавите пресни или замразени плодове, подправки, семена, настъргани твърди сирена. Аз предпочитам да заменям една 1/3 от брашното с пълнозърнесто. Можете да добавите също захар или малдонска сол след намазаване (и преди печене), както и да смесите брашното с лъжичка канела, ако решите да правите сладки скоунс. Най-важното за получване на добра структура е да не месите тестото повече от нужното – съвсем малко трябва, за да го превърнете в удобно за работа такова, за да останат въздушни сконовете ви.

Скоунс със сирене и самардала

220 г. брашно
1 1/4 ч. л. бакпулвер
1 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
60 г. студено масло
2 разбити яйца
1/3 ч. ч. сметана
80 г. натрошено сирене
самардала и сусам за поръсване

1. Пуснете фурната да загрява на 230 градуса.

2. Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа, добавете солта и захарта и нарязаното в кухненски робот масло (целим се в парченца колкото грахово зърно).

3. Направете кладенче в сухите съставки и изсипете в него разбитите яйца (отделете около 2 с. л. от тях за намазаване) и сметаната. Добавете натрошеното сирене. С няколко движения оформете тесто.

4. Върху леко набрашнена повърхност оформете тестото така, че да остане с дебелина от около 2 см. и изрежете в каквато форма желаете – може да се използва ринг за кръгли сконове, може да оформите диск и да разрежете на триъгълници, или просто да направите квадрати.

5. Сконовете се намазват с разбитото яйце, поръсват се с каквото сте си избрали (сусам, други семена, самардала) и се пекат 15 минути. Най-вкусни са веднага, но ако ви останат, може да ги разрежете наполовина и да направите с тях мини сандвичи.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.