Ягодов сладкиш с кокос

Знам, че никак не е сезонът на ягодите. Ама пък до него не остава още много – през май ще се появят и първите порозовели черешки. Те са ми най-любими – когато още има съвсем малко узрели и трябва да се издирват между листата на дърветата. Предпочитам плодовете така, собственоръчно набрани. И розовите ягоди също, намерени след внимателно обикаляне и взиране по плодовите лехи :)

ягодов сладкиш с кокос

Да се съсредоточим върху ягодите, които са от най-любимите ми пролетно-летни глезотии. Особено горските, но при тях намирането е по-сложно. В публикацията за Холандия обещах още рецепти (така де, едни мънички палачинки с тирамису сос не стигат). Разбира се, едно от нещата, с които се върнах от там беше кулинарно списание. След консултация с гугълския преводач, реших да приготвя нещо като ягодов сладкиш с кокос. Вече се намират от червени плодчета на достъпни цени, а на който му е домъчняло за вкуса им, ще представя лесна рецепта с много ягодов вкус (поради наличието и на сок, освен на парченцата плод).

Ягодов сладкиш с кокос

500 гр. пресни ягоди

300 мл. ягодов сок

3 с. л. ром Малибу

1 пакетче желатин – 10 гр.

за блата:

2 малки яйца

60 гр. брашно + още за поръсване на тавата

40 гр. кокосови стърготини + още за поръсване

50 гр. меко масло

50 гр. захар + още за поръсване на плодовете

1 пак. ванилена захар

3-4 с. л. прясно мляко

3/4 ч. л. бакпулвер

щипка сол

В сух тефлонов тиган лекичко запичаме кокосовите стърготини при постоянно разбъркване. Оставяме настрани да изстинат. В голяма купа разбиваме маслото, захарта, ванилената захар и щипка сол на крем. Едно по едно добавяме яйцата при непрекъснато бъркане. В друга купа смесваме брашното и бакпулвера. Към яйчената смес редувайки добавяме по част брашно, част кокос, лъжица мляко, отново разбърквайки. Завършваме с брашно и когато сместта е гладка, изсипваме в намаслена и набрашнена форма с отделящо се дъно. Печем в предварително загрята на 175 градуса фурна около 20 минути, след което оставяме да изстине.

ягодов сладкиш с кокос

Измиваме и нарязваме на четвъртинки ягодите. Според указанията върху пакетчето желатин го разтапяме на водна баня, след което внимателно го смесваме с хладкия ягодов сок и рома. Разпределяме равномерно парченцата плод по блата, поръсваме със захар. Без да махаме стените на тавата, заливаме със сока с желатин, който преди това леко се е сгъстил. Поръсваме с кокос. Оставяме в хладилник за поне час, след това махаме страничната част на тавата и разрязваме на парчета. Заради свежестта на ягодите е добре сладкишът да бъде изяден още същия ден.

*Рецептата е адаптирана от сп. Koken & genieten: Heerlijke taarten 7

2 thoughts on “Ягодов сладкиш с кокос

Leave a Reply