Кокосови мъфини в началото на март

Започне ли март, сякаш пролетта вече е на път. Търсим цъфнали дръвчета, оглеждаме се за щъркели, започваме да преподреждаме гардероба. И понеже аз съм лятно дете, ми става едно хубаво и живо :)

Погледнах какво съм готвила миналата година през март – почти нищо.  Спомних си, че беше тежък и объркан месец… Тогава съм писала само за ягодовия сладкиш с кокос и браунита с орехи, като всъщност и двете си имат история :)

От няколко седмици обмислях тази година, точно за първия ден от месеца да направя двуцветен кекс – но не традиционния с бяло и каково тесто, а с бяло и червено. После ми дойде друга идея – около Свети Валентин си бях купила червен марципан, който така и не използвах. Стоеше си прибран в шкафа с неща, които очакват да бъдат сготвени. Идеята ми тогава беше да го използвам за приготвянето на бялото (което в случая щеше да е розово) ванилено сладко, от което пък да направя бонбоните, за които също е писала Мария. Не ми остана време…

Та да се върна на въпросния марципан, в който видях прекрасна съставка за вкусна мартеница. Преди години бях правила кокосовите мъфини с марципанов пълнеж на Ирина, но тогава промених рецептата и не сложих марципан. Сега реших да пробвам да направя тестото без промени, като топчетата марципан в средата на всяко мъфинче да са червени. Речено – сторено. Вкъщи много им се зарадваха, особено при ограничените налични мартеници в Холандия! :)

Кокосови мъфини с марципан

Продукти:

120 гр. червен марципан

150 гр. захар

2 големи яйца на стайна температура

1 ч. л. ванилова есенция

120 гр. разтопено и охладено масло

150 гр. брашно

50 мл. хладко прясно мляко

1 ч. л. бакпулвер

щипка сол

50 гр. кокосови стърготини

1. Разделяме червения марципан на 12 равни части и оформяме от тях топчета (по 10 гр. всяко, тъй като продуктите са за 12 бр. кексчета)
2. Разбиваме яйцата и захарта и ваниловата есенция на бял крем. В купа пресяваме брашното, заедно със солта и бакпулвера.
3. Към яйчената смес прибавяме по малко брашно, масло и мляко. Продължаваме да разбъркваме и добавяме от продуктите редувайки ги. Завършваме с брашно. Накрая добавяме кокоса и разбъркваме добре.
4. В тава за мъфини нареждаме хартиени кошнички и сипваме по една супена лъжица от сместта във всяко гнездо.

Слагаме по едно марципаново топче в средата и слагаме още една супена лъжица от сместта.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути. Консумираме, след като изстинат.

*Рецептата за кокосови мъфини с марципанов пълнеж е от слънчевата кухня на Ирина Купенска :)

Leave a Reply