Браунита с орехи

She can really be a handful like the brownies that she bakes you
It can be a tad hysterical, but never quite the breakthrough
She’s some kind of an epitome, the sea of intranquility

Miss Impossible – Poets of the Fall


Тези седмици имам нужда от много енергия. Много шоколад си отива, много бива претворен в трюфели с различни аромати, а в последните дни се захванах да правя браунита в почти промишлени количества. Подчертавам – едва сега :)

рецепта за брауни с орехи

Като ще е шоколад, няма нужда от дълъг встъпителен текст. Шоколад=добро. Все пак, реших да не прекалявам, разнообразих и с орехи. Сложих мъничко натурален шоколад в нещото като тесто и съчетах 2 вида какао на прах – италианско неподсладено и белгийско подсладено, и двете от магазинчето за подправки.

Рецептата, която представям е доста лесна, отново намигване към готвещите мъжки читатели. Не е моя измислица, само добавените шоколадови пръчици и разтопен шоколад са от мен.

Продукти:

половин чаша разтопено масло

1 чаша кристална захар

половин ампула ванилия

2 яйца

половин чаша брашно

1/3 ч. ч. какао на прах (неподсладено, в противен случай намаляме от захарта)

1/4 ч. л. бакпулвер

щипка сол

половин чаша счукани орехи

1 пакет шоколадови пръчици

3 с. л. течен натурален шоколад

В голяма купа смесваме маслото, захарта и ванилията, след което добавяме и двете яйца и разбиваме. В друга купа смесваме какаото, брашното, бакпулвера и солта, като ги пресяваме. Постепенно добавяме към яйчената смес и разбъркваме до получаването на гладко тесто. Изсипваме шоколадовите пръчици, орехите и разтопения на водна баня шоколад. Отново разбъркваме и разпределяме в хартиени кошнички в тава за мъфини или в силиконови форми. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 20-25 минути, или докато браунитата ни са приятно напукани и издържат проверката с клечка за зъби.

Браунитата се консумират студени, издържат няколко дни, а ми докладваха, че били много вкусни омазани с маскарпоне. За прясно мляко и кафе гарантирано са добър избор :)

рецепта за брауни с орехи

*Рецептата е адаптирана от www.southernfood.about.com

5 thoughts on “Браунита с орехи

  1. Колко бройки се получават от горната доза продукти, защото явно са вкусни, а за да “изтраят” по-дълго, дозата ще трябва да се увеличи … :)
    А не може ли да се консумират с айрян ?

    1. На мен ми идва малко странна комбинацията с айрян, но пък защо не?
      Продуктите са за 12 броя средни или 6 големи кексчета :)

Leave a Reply