Мекички мъфини с какао

Знаем си, че мъфините и къпкейкчетата са нещо изключително важно за функционирането на модерното общество. Изпитаните и добри рецепти за мъфини пък са цяло съкровище, особено при голямото налично разнообразие из онлайн рецептурниците.

Моите най-любими мъфини са браунитата с орехи, за които съм писала, както и едни мъфини с цитруси, които винаги биват изядени, преди да мога да ги снимам :). От многото рецепти, които съм изпробвала до момента, тези са най-сполучливи. Така беше до онзи ден, когато реших да приготвя едни мъфини по рецепта от сп. Good Food, последния прекрасен брой от изминалата година. Специално ми го изпратиха от България (добре де, календарът със снимки на вкусотии имаше значение) :)

Хубавото на тези мъфини е, че приличат на сладкишчета, толкова са меки и нежни като текстура. Напомнят на онези, приготвени от готова смес за кексчета и мъфини, но сме си ги приготвили вкъщи, сравнително бързо и с продукти, които обикновено са ни налични.

Продукти:

50 гр. качествено неподсладено какао на прах (както и преди, ще препоръчам какаото от Малкото златно магазинче)

2 големи яйца (на стайна температура)

1 пакетче ванилена захар

175 гр. брашно

половин лъжичка сол

половин лъжичка сода

225 гр. захар

175 гр. меко масло

В 175 мл. вряла вода разтваряме какаото. Изчакваме сместа да достигне стайна температура. Смесваме содата, яйцата, солта, захарта и брашното и разбиваме на ниска степен с мискер за около 30 секунди. Добавяме маслото и 1/3 от какаовата смес. Разбиваме известно време на ниска степен, след което увеличаваме и разбиваме още около минута. Останалата какаова смес се добавя на 2 части, като се разбива 30 секунди след всяка. С шпатулка се обират страните и дъното на купата, разбива се за още малко и сместа се разпределя в тава за мъфини, в която предварително са поставени хартиени кошнички. При тавата с 12 гнезда при мен сместа стигна за 18 мъфина. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Остраняват се от тавата след като изстинат. При желание може да им се сложи глазура (каквато е оригиналната рецепта от сп. Good Food за т. нар. Капкейк “Съблазън”)

*Рецептата е от брой 53/2011 на сп. Good Food

3 thoughts on “Мекички мъфини с какао

    1. Здравей, Ани :)
      Толкова са лекички и вкусни, че тук бяха изядени за 1 ден. Много им отива също заливка от прясно мляко.

      Поздрави :)

Leave a Reply