Покрай многото празници напоследък, почти не минава ден, в който храната да не е месна. Празнични вечери, фирмени партита – навсякъде месо. Вчера реших поне вкъщи да си отдъхнем и с наличните продукти направих много вкусна салата. Намираха ми се няколко цикории – зеленчук, който не е твърде популярен в България, но пък е много вкусен и полезен. Цикорията се грижи за “прочистването” на кръвта и подобряването на стомашните функции. Прекрасен лек е при преяждане, често срещано покрай празниците :)
Случвало се е и преди да готвя цикория, но тогава реших да я изпека по рецепта (май по-скоро взех идеята) от прекрасния блог Cooks аnd Bakes – с шунка и много кашкавал. Получи се много вкусно, но тогава бях изплашена от леко горчивия вкус на заленчука и затова избрах термичната обработка. При салатата от цикория накиснах листата във вода с лимон и горчивината почти не се усещаше след това.
Салата от цикория
Продукти:
2 броя цикория
2 яйца (сварени)
сок от половин лимон
2 домата
2 скил. чесън – смачкан
4 с. л. зехтин
оцет
сол, черен пипер, захар
половин авокадо (по желание)
50 гр. твърд настърган кашкавал (по желание)
Измиваме цикориите, накъсваме листата на половинки и ги накисваме във вода с лимоновия сок. В голяма купа нарязваме на кубчета доматите, яйцата и ако имаме – авокадо. Отцеждаме цикорията (трябва да е постояла във водата с лимон поне 15 минути) и я накъсваме на малки парченца, които смесваме с доматите и яйцата. Подправяме със сол, смачкания чесън, оцет, черен пипер, зехтин и малко захар. Поръсваме с кашкавал (не е задължително, вкусътна салатата е прекрасен и без него). Продуктите са за 2 порции салата.
Много интересна и полезна информация за цикорията – не знаех, че е толкова полезна! Благодаря за споделената рецепта! Весело посрещане на Новата година!
Много е полезна, стига да се преодолее леката горчивина. С този ароматен дресинг се получава наистина вкусно. Весело посрещане на Новата година и на теб, Габи :)