Салата със соеви кълнове

Усещате ли настъпващата пролет? Аз определено… ужасно много ми се похапват пресни плодове и зеленчуци, а също и кълнове. Най-достъпни май се оказват соевите кълнове, има ги в почти всеки хипермаркет, а със сигурност и в магазините за здравословно хранене. Някои от вас пък може даже да си ги произвеждат в домашни условия. Майка ми пробва, а след като домашните соеви кълнове бяха готови, ги включи в плодова салата – оригинално и вкусно решение :)

Совите кълнове сме свикнали да виждаме основно в китайските храни. Именно покрай един китайски магазин в пресечка на ул. Пиротска за първи път намерих кълнове на наистина достъпна цена, което ме накара много пъти да се връщам във въпросния магазин, докато живеех в София. Основната идея за салатата намерих, докато се ровех из форуми. Във времето добавих и свои неща, докато салатата се превърна е една от най-любимите ни. Овкусяването е много подобно на това на салатата от цикория, за която писах преди, но продуктите са съвсем различни.

Салата от соеви кълнове

Продукти:

150 гр. соеви кълнове

1 голям морков – настърган

1 краставица – също настъргана

1-2 скил. чесън – смачкани

2 шепи гъби “сребърни ушички”, също от китайския магазин в пресечката на Пиротска

3 с. л. ябълков оцет

3 с. л. соев сос

2 с. л. леко запечен сусам

1 ч. л. захар

сол, черен пипер, лек зехтин или олио

Накисваме гъбите според указанията на опаковката. Всички останали продукти (без сусама) смесваме в голяма купа и разбъркваме добре. Тъй като кълновете  и морковите ще са твърди, прибираме в хладилник за около 20 минути. Така салатата се овкусява добре. Добавяме вече готовите гъби и разбъркваме. Разпределяме в чинии и поръсваме със сусам.
Салата може да престои около 1 ден в хладилник.

3 thoughts on “Салата със соеви кълнове

  1. Здравейте, може ли да кажете, кой е магазинът на Пиротска от където сте взимали кълнове :)

Leave a Reply