Омлет с левурда (див чесън)

Преди около месец-два с изненада открих, че в Пикадили се продава левурда, известна още като див чесън. До момента я бях срещала основно из горите. Хареса ми страшно много, но редките случаи, в които я намирах в София, беше само при бабите около Женския пазар и Графа.

омлет с див чесън и сирене

Левурдата е полезна за хиляди неща. Преди няколко години споделих рецептата за салата с левурда, краставици и синьо сирене. Тъй като вече не е периодът на прясната, може да се сдобиете със замразена и да я използвате за сосове, плънки и добавки към различни ястия. Ако пък и замразена нямате – следващата пролет не се колебайте да приберете няколко пакета във фризера.

Ако имате възможност да се сдобиете с домашни яйца, направете го. Напоследък преоткривам вкуса и качествата им, но по този въпрос ще пиша по-нататък, с рецепти и снимки на храна, приготвена от домашни кокоши и пъдпъдъчи яйца.

Омлет с левурда и сирене

Продукти за 2 порции:

4 -5 яйца

десетина листа левурда

около 100 г. бяло сирене

2 с. л. масло

черен пипер

домати, червен лук и каперси (по желание)

1. Разбиваме яйцата добре, добавяме 2 с. л. вода и сол. В нагорещен тиган (за палачинки) разтапяме половината масло и добавяме половината яйчена смес.

2. Измиваме и нарязваме листата левурда, намачкваме сиренето.

3. Когато омлетите са готови, в средата им слагаме половината листа от левурда и половината сирене, подреждайки ги почти от край до край. Затваряме омлета, притискаме в краищата, за да се “залепи” добре и махаме от котлона. По желание можем да декорираме с лук, каперси или цели листа левурда при сервиране. Поръсваме с прясно смлян черен пипер.

омлет с див чесън и сирене

Leave a Reply