Тарталети с лимонов крем и плодове

Както обещах преди време, публикувам и последната рецепта от онази почерпка за рожден ден в средата на миналия месец. А именно – плодовите тарталети с банан и пресни ягоди. Много се колебаех как да кръстя рецептата – просто плодови тарталети, или пък пролетни свежи тарталети, или пък ягодово-бананови тарталети с лимонов крем. Ми ето ги – тарталети с лимонов крем и плодове.

Идеята за крема взех от блога на Ирина, по-точно от рецептата за лимонови мъфини с малинов крем. Популярният като lemon curd лимонов крем има киселичък и леко тръпчив вкус, който в комбинация с хрупкавите тарталети с ванилов аромат и пресните парченца ягода и банан оставя много свежо усещане от леката сладичка хапка.

Самите тестени кошнички приготвих сама. Миналата година, след като едната ми баба разбра, че ще си правя кулинарен блог, ми подари малки метални формички за тарталети. Не са с тефлоново покритие, но при използването на маслено тесто, нямах проблем с отделянето на изпечените кошнички от формите. За плънката, освен лимонов крем използвах и сметана, за да има тарталетки, подходящи за всички вкусове.

Продукти:

За тарталетите

125 гр. масло със стайна температура

3 с. л. захар

1 с. л. кисело мляко

1 ампула ванилова есенция

щипка сол

пресято бяло брашно, колкото да се получи меко тесто

От продуктите правим тесто, което оставяме в хладилника да се стегне за поне половин час, покрито с фолио за свежо съхранение. След като е готово, късаме малки топчици, притискаме ги с пръсти към формата за тарталетка и внимателно оформяме по стените равномерно. Ако формите не са с тефлоново покритие, добре е да бъдат омазнени, това става лесно с четчица. На дъното на всяка тарталетка надупчваме тестото с вилица. Печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса за 10 минути, докато кошничките станат златисти. Изваждаме кошничките от формите и охлаждаме на решетка.

За лимоновия крем

1 яйце+1 жълтък

40 мл. лимонов сок

80 гр. захар

60 гр. масло

по желание – лимонови корички

С микесер разбиваме до побеляване яйцата и захарта, прибавяме лимоновия сок и постоянно разбърквайки, варим на водна баня около 6-7 минути, докато сместа се сгъсти. Махаме от огъня, добавяме маслото и лимоновите корички и бъркаме до разтопяване. Покриваме и оставяме да изстине, за да напълним вече изстиналите кошнички.

Ако искаме да има разнообразие във вкусовете на тарталетите, може да разбием сладкарска сметана, с която да напълним част от тях, или просто да използваме за украса. Възможно е също лимоновият крем да се смеси със сметаната, за по-лек вкус.

Когато кошничките ни са пълни с крем или сметана, украсяваме както ни хрумне с банан и ягода, а защо не и малини. Въпрос на вкус и фантазия :)

*Снимките са на Росен Василев

Leave a Reply