Свинско с картофи

Зимата е време, съвсем подходящо за консумация на свинско месо. Около Коледа споделих рецептата ми за свинско с праз, която за този сезон се оказа една от най-посещаваните в блога. А днес, преди още да е започнало да се затопля, искам да споделя една изпитана рецепта за свинско с картофи, направено като яхния от бабините :)

Както и преди съм споделяла, не обичам мазно свинско месо. Това е причината да използвам почистените от мазнини късчета, за приготвянето на които използвам малко зехтин или олио.  Надвямам се, че моите по-ограничени на мазнина рецепти ви допадат. Пък ако сготвите яхнията, ще се радвам да споделете по-долу дали ви е харесала :)

Свинско месо с картофи (яхния)

Продукти:

350 гр. свинско месо на късчета

1 голяма глава лук, почистена и нарязана

5 големи картофа

3 с. л. олио

800 мл. вода

4 с. л. доматено пюре

сол, черен пипер, червен пипер

чубрица

дафинов лист – 1 бр.

пресен магданоз

2 ск. чесън, нарязани на ситно

1. В олиото запържваме свинското месо. Махаме го от тенжерата, оставяме го настрани, и в нея запържваме/задушаваме лука и картофите.

2. Когато зеленчуците поомекнат, връщаме при тях свинското, наливаме водата и подправяме с доматеното пюре, чубрицата, дафиновия лист, сол, червен и черен пипер. Когато картофите и месото омекнат съвсем (след около 20-30 минути), махаме от котлона.

3. Подправяме с нарязаните на ситно магданоз и чесън и сервираме.

12 thoughts on “Свинско с картофи

  1. Със свинско е по-вкусно, но за по-възрастните препоръчвам вместо свинско месо да се използва домашно гледана, или в краен случай промишлено отгледана кокошка, но задължително да е “щастлива” по европейски стандарти … :)

  2. здравейте

    тази рецепта е добра за 30 годи6ен младе6 :)

    само че съм , инжинер ,,, и имам забележка
    сол, черен пипер, червен пипер

    чубрица

    дафинов лист – 1 бр.

    пресен магданоз
    тея нецха по 100 или по 200 граама да се добавят :):):)

    уто4ни се !

    поздрави

    1. Здравейте :)

      Обикновено подправките се слагат на вкус, спрямо предпочитанията на готвещия/ядящите. Аз винаги ги слагам на око и в умерени количества, след което пробвам – ако има нужда от още нещо, добавям.

      Поздрави,

      Яна

    2. Lucien, като си инжИнер, трябва да знаеш, че се пише инжЕнер, МладеЖ, 6 не е буква, а цифра.. ;) Айде предлагам първо се научиш как да пишеш, после прави забележки за подправките.
      Всичко добро! :)

  3. Инженера да вади кантара и да оразмерява всичко което иска, но да не се опитва да готви

  4. Здравеите,аз снощти сготвих яхнията и стана много вкусна.От много отдавна ми се ядеше точно такава манджичка.Благодаря ти Яна,ще пробвам и другите ти рецепти.

  5. А без запържване може ли?

    В рецептата ти за мусака пише, че може два варианта, като без запържване е по-бавен. Аз правя само него и става СУПЕР :)

    Много се умирисва от пърженото, а и не е много здравословно.

    1. Може месото и лукът да се задушат в съвсем мъничко мазнина, преди да се добавят останалите продукти.

      Точно тази рецепта не съм пробвала да приготвям без запържване, но със сигурност трябва да се опита – просто ще трябва месото да поври доста, а картофите да се добавят по-късно, за да не се разкашкат :)

      1. Здравей Янче,

        Не можах да дочакам отговора ти, понеже бързах да сготвя нея вечер, и сготвих без запържване.

        Стана хубаво, като месото има по-друг вкус, но пак е добре. Картофите се добавят по-късно, както казваш.

        Вариант за тази манджа без запържване е да се сложи в гювече без капак във фурната, така става запечено :) Моя мъж понеже обича месото да му е по-сухо, “а не като русенско варено” :) та експериментирам :)

  6. Pingback: 2013 и 2014

Leave a Reply