Често се случва да нямам време или муза за готвене, а да се налага да се направи нещо бързо и лесно. Тогава идва времето на месото или зеленчуците, изпечени на тефлоновата плоча, на която съм горд собственик от доста време. Днес пак е от тези дни с много задачи, а аз реших да сготвя нещо с наличните вкъщи свински пържоли, а като гарнитура – тиквички, традиционни за сезона. Хората са свикнали да консумират тиквичките основно пържени, но аз избягвам този начин за обработка на храната. За да постигна близък вкус, изпекох и тях на тефлоновата плоча, намазани с мъничко масло. Пак вкусно, но много по-полезно.
Пържолките пък овкусих с бяло вино, мед и няколко подправки. Оказа се много добра идея за приготвяне на марината – изпробвано добра, като всяка съставка може да бъде променена според личните предпочитния.
Мариновани свински пържоли с гарнитура от тиквички
2 големи свински пържоли
100 мл. бяло вино
3 с. л. соев сос
1 с. л. ябълков оцет
1 с. л. мед
1 ч. л. ронена чубрица
1 ч. л. магданоз
1 дафинов лист – начупен
За гарнитурата:
1 тиквичка
малко масло
сол
Начукваме пържолите, в купа смесваме всички останали продукти, разбъркваме добре и заливаме пържолите със сместа. Покриваме и оставяме в хладилник поне за 1 час (колкото повече, толкова по-добре). Печем на силно загрят тефлонов тиган или плоча няколко минути. В другата част на плочата изпичаме нарязаната на филийки тиквичка, като от време на време мажем с масло и обръщаме. Когато са готови, посоляваме и сервираме с кисело мляко.
Яна, благодаря ти за страхотните идеи и за разнообразните рецепти. Илиянчо харесва всичко, което приготвям. Ти си моята малка тайна :)
Радвам се, че помагам, Сонче :) Специални поздрави на Илиян!