Домашни кюфтета (или как да овкусим сами кайма)

В Холандия времетo рядко е лятно, дори през лятото. Ако ти се прави градинско парти, понеже пък градинки има в изобилие, трябва да издебнеш слънчев ден и бързо да организираш някое събиране на открито :). По магазините се предлагат овкусени меса, но ми се струва, че разнообразието никак не е голямо. А и за моите предпочитания не са достатъчно ароматни. Предлагат се и нещо като кюфтета (или по-скоро бургери), но те са доста далечни като вкус от тези в България. Едно от хубавите неща обаче е, че се продава кайма, към която не е добавено нищо – дори сол. Просто смляно месо, което поради някоя тайна причина не е толкова цветно и воднисто като това в българските магазини.

домашни кюфтета

Днес предлагам  рецепта за овкусвяне на кайма, в случай, че все още ни чака някой слънчев ден за барбекю. За любителите на пържолки, ето една препратка към стара рецепта от блога –  свински пържоли, мариновани с бяло вино и подправки.

Кюфтета от домашно овкусена кайма

Идея за използваните подправки взех от една стара кулинарна книга – издание от 1928 година. Точни пропорции за количеството за всяка една от тях няма, но не прекалявайте, особено със смления бахар. На около 400 гр. кайма аз сложих 3 зрънца. Какво друго: сол, черен пипер, чубрица, настърган лук, магданоз, джоджен, бахар, малко сода за хляб. Тестото от месо и подправки се омесва и се оставя да престои на хладно поне 2 часа. След това с мокри ръце се оформят кюфтета или кебапчета (за целта може да се използва фуния). Изпичаме на оребрен тиган, на скара, във фурна.

4 thoughts on “Домашни кюфтета (или как да овкусим сами кайма)

  1. Много полезен пост! Аз винаги предпочитам сама да си овкусявам каймата ако имам възможност. Ще опитам и с предложеното от теб съчетание на подправки :) Поздрави!

  2. Според мен, най-важното е в каймата да няма соя !
    Освен това каймата трябва да е смляна с подходящ номер на мелачката.
    А ако се храним нездравословно и пържем кюфтетата, в каймата трябва да се сложи и яйце … :)
    И понеже ми се приядоха пържени кюфтета, утре отивам и купувам месо, което ще го смеля на кайма в къщи, за да съм сигурен, че ще е само чисто месо… Ще го овкуся по предложената рецепта, но плюс едно яйце. След това – кюфтетата в тигана. Да му мисли холестерола :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.