Печени пилешки бутчета

Пак ще напиша рецепта за пилешки бутчета. Много пъти съм споменавала колко обичам пилешко месо. Това е и причината рецептите с пилешко да преобладават в блога – най-често то присъства на трапезата ни. Вероятно непосредствено след него се нареждат свинските пържолки (често мариновани в нещо различно, обичаме разнообразието) и ястията, приготвени с кайма. За мариноването на пържоли предвиждам един много специален пост, но малко по-нататък. Тази година и аз съм обзета от треската за готвене на неща със сърчица (и вино). Така де, някои си празнуваме и двата празника на 14-ти февруари :)

Ако помните, за пилешки бутчета ви писах и преди. За днешната рецепта също се вдъхнових от някъде – от прекрасния блог smitten kitchen. Рецептата е озаглавена Buttermilk Roast Chicken. Ако следите кулинарни блогове на английски език, вероятно сте попадали на съставката “buttermilk“. Това в буквален превод е мътеница. Мътеницата пък какво е, има много спорове. След доста четене, аз съм най-склонна да приема, че е точно тази течност, която остава след избиването на маслото от прясно мляко/сметана.


Ето и как се прави най-лесно нещо подобно на buttermilk/мътеница – на дъното на чаена чаша слагате 1 с. л. оцет (за предпочитане ябълков). Чашата се допълва с прясно мляко. Изчаква се 5 минути и е готово за използване.

Рецепта за печени пилешки бутчета

Продукти:

7 пилешки бутчета (около 750 гр.)

чаша и половина мътеница

4 скил. чесън, обелени и смачкани

1 ч. л. сол (препълнена)

1 ч. л. захар (също препълнена)

1 с. л. паприка/червен пипер + допълнително за поръсване

черен пипер (по възможност тъкмо смлян)

няколко лъжици зехтин

още сол – смляна морска или хималайска, с която поръсваме при поднасяне

Първо си приготвяме мътеницата, към която добавяме солта, захарта, червения пипер, черен пипер на вкус, смачкания чесън. Разбъркваме добре и потапяме вътре бутчетата. Удобно е всичко това да е в голяма кутия, която да затворим плътно и да приберем в хладилника. Оставяме така поне за 2 часа, но най-добре за денонощие. Така пишеше в препоръките към рецептата, аз оставих бутчетата в маринатата около 15 часа и се получиха страхотни. Определено ще пробвам и с повече време, но в случая нямахме търпение.
След като бутчетата са престояли в маринатата, изваждаме ги и подреждаме в тавичка. Поръсваме с червен пипер всяко от тях, оливаме ги с малко зехтин и печем в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Около 30-35 минути при мен бяха достатъчни. Пилешките бутчета се сервират веднага, поръсени със сол, а гарнитурата може да е нещо с картофи, или както при мен – задушени броколи с масло и чесън на прах.

 

 *Рецептата е адаптирана от smitten kitchen

6 thoughts on “Печени пилешки бутчета

  1. Предястията – по избор.
    Две-три бутчета, половин прясно изпечена френска франзела и половинка Ризлинг.
    А за десерт – крем карамел с чаша сладко шампанско – doux.:)

      1. Браво,чудесна рецепта,само добавих розмарин и мащерка към маринатата,много се усладиха в къщи и днес повтаряме с нова порция бутчета

        Поздрави
        Любо

Leave a Reply