Лятна салата с чоризо и гъби

Не обичам да готвя през лятото. Обикновено е твърде топло, за да стоя около котлона или фурната, проверявайки, разбърквайки и наглеждайки през няколко минутки храната. Затова и наблягам на салати, обикновено постни, с пресни зеленчуци и семена. Много любими летни рецепти са ми тези за салатата с домати и авокадо, салата от моркови и маково семе, както и малко по-екзотичната салата от авокадо и грейпфрут.

салата с чоризо и гъби

Има и много редки случаи обаче, в които ми се иска да разнообразя салатата с някаква месна добавка. Овчарската салата е вариант, но наскоро ми се дояде чоризо и реших да експериментирам с него. И понеже винаги съм го харесвала леко запечено, включих го в свежа салата от краставици и запечени печурки с лимонов сок.

Салатата се приготвя страшно бързо, като рецептата е страхотна за различни импровизации. Ако успеете да намерите тъкмо набрани от градината домашни краставици, резултатът ще е още по-вкусен. А продуктите по-долу са достатъчни за 2 салати.

салата с чоризо и гъби

Лятна салата с чоризо, гъби и краставици

200 г. чоризо

2 бр. пресни краставици

120 г. пресни печурки

2 стръка пресен лук

лимонов сок

1. В тиган без мазнина леко запичаме нарязаното на кръгчета чоризо. Отсипваме в съд и оставяме настрани, а в тигана леко запържваме нарязаните на четвъртинки печурки. Лично аз не исках да омекват, затова ги оставих за около минута и ги махнах от котлона.

2. Обелваме и нарязваме краставиците, нарязваме пресния лук. Върху краставиците добавяме чоризото и гъбите, поръсваме с лука и подправяме на вкус с лимонов сок. Консумираме веднага.
лятна салата с чоризо и гъби

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.