Пилешка супа

Пак се позабавих с писането, но покрай многото ангажименти – изпити, търсене на работа и подобни весели неща, май тези дни се храним основно със салати и разни бързи маджи, направени в гювечета. И после се оказва, че е тъмно, не могат да се направят хубави снимки… и така няма нова рецепта :)

пилешка супа

Вчера си имахме печено пиле на грил, а като гарнитура – тахини и пресни домати (по-нататък ще споделя как приготвям този сос от сусамова паста, много любим и изключително полезен). С брат ми не можахме да изядем цялото животинче, затова реших остатъците от месото да направя на пилешка супа. Когато престои повече време и изстине, пилето на грил не е от най-вкусните неща, дори претоплено. Решихме супата да е подходяща и за пиене, т.е. важно беше да няма нито големи парчета месо (това лесно, нали обирах остатъците от пилето), нито зеленчуци на големи кубчета. Не е проблем ако имате и сурово месо, разликата е, че то се слага нарязано в студена вода, а докато започне да завира, се отделя белтък. Той се обира с решетъчна лъжица, след което се добавят и зеленчуците.

Рецепти за пилешка супа – много, много. Затова импровизирах с наличните ми продукти. Ето ги и тях:

Рецепта за пилешка супа

1.3 л. вода

около 200 гр. пилешко месо, накълцано на много ситно

1 глава лук, 1 скилидка чесън – настъргани или нарязани на много мънички парченца

2 големи картофа, настъргани

1 голям морков, също настърган

половин кофичка кисело мляко + 2 с. л. брашно

целина (ако е корен – също настъргана)

черен пипер

риган

магданоз

сол

бучица масло

В тенжера слагаме да заври водата със сол и няколко капки олио, след което добавяме наситнения лук и чесъна (по желание, но дава хубав аромат). След няколко минути изсипваме и останалите настъргани зеленчуци, оставяме да поврят похлупени на слаб огън. Ако като мен използвате месото от печено пиле – то може да се добави по-късно, след като зеленчуците са почти готови. Заедно с месото слагаме подправките, според вкуса на ядящите. По желание може да се добави и фиде. Когато продуктите уврят съвсем, което става доста бързо, на тънка струйка добавяме киселото мляко, с добре разтвореното в него брашно. Оставяме да поври 2-3 минути, след което махаме супата от котлона и добавяме нарязан пресен магданоз и бучица масло. Аз сервирах с лимонов сок и домашен пълнозърнест хляб, но може да се добави и популярната смес от оцет и чесън, спрямо предпочитанията. Така приготвената пилешка супа може да се пие или яде с лъжица, винаги достатъчно топла, че да сгрее в дни като днешния :)

4 thoughts on “Пилешка супа

  1. хехе, добре ,че каза , че пяната била белтък… аз си мислех , че е кофти месо и два пъти го давах на кучето… :)

Leave a Reply