Миналия уикенд за първи път от месеци си дадох истинска почивка, в полите на Родопите. Двата дни, в които почти не отворих компютър бяха изключително зареждащи, изпълнени с пресни градински плодове и зеленчуци, ядене на узрели ароматни смокини директно от дървото и дълги разходки с едно щастливо куче.
От новите неща за мен беше брането на диви къпини, на които трябваше бързо да измисля интересно приложение. Някак естествено ми хрумна, че в съчетаването на аромати трябва да включа ванилия и лайм, за свежест.
Попаднах на интересни рецепти, но уморена от пътя в неделя вечер, исках да направя нещо лесно, затова и реших да пригодя рецептата за черешов пай към къпините.
Разликата беше единствено, че в плодовете добавих настъргана кора от един лайм и три супени лъжици от сока му. Украсата, вместо звездички, бяха просто ленти тесто, които не сплетох, а само кръстосах върху пая.
Резултатът се хареса на всички, като промяната, която бих направила следващия път е да намаля мъничко захарта, но с уговорката, че аз не обичам твърде сладки неща.
Къпиновият пай може да се сервира охладен и с топка ванилов сладолед и прясна мента. Добре е да го съхранявате в хладилник за не повече от 2 дни.