Салата от бял боб

Има още съвсем малко време до Бъдни вечер, а както знаем – тогава традиционни са постните ястия. На масата трябва да има поне 7, но могат да са и 9, както и 12. Имa символика в числата – седем са дните от седмицата, девет месеца трае женската бременност – символ на ново начало и живот, дванадесет пък са месеците в годината.

За мен тази Коледа ще е първата, която няма да прекарам вкъщи с родителите си. И тук ще се съберем, ще си имаме традиционни за Бъдни вечер гозби, но сега сама съм се заела да обмислям какви точно :)

салата от бял боб

Първата ми лесна рецепта ще е за салата от боб. Някои хора пълнят чушки или правят бобена яхния, но като се замисля колко много храна има около Бъдни вечер и Коледа, и колко тежко става на всеки по някое време, мисля си просто за салата. Та ето какво ви трябва за моята лесна салата от едър бял боб за Бъдни вечер :)

Продукти:

1 ч. ч. едър бял боб

1 голяма глава лук

2-3 с. л. ароматен оцет

4 с. л. зехтин

сол на вкус

щипка целина (листа)

Измиваме и накисваме боба за поне 12 часа. Сменяме водата и варим, докато омекне. Махаме водата, и още докато е топъл, го заливаме с дресинг, приготвен от останалите продукти – зехтин, сол, оцет и целина (по желание). Добавяме нарязания на ситно лук и омесваме всичко много добре. Оставяме да изстине и сервираме.

Ето и още коледни рецепти от мен :)

2 thoughts on “Салата от бял боб

  1. Ако пък бобът е Смилянски, а оцетът – смокинов, гарантирам че става за мезе на всяко питие … :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.