Макар и 5 дни след началото на Новата 2012 година – за много години, читатели и приятели на блога! :) Нека тя даде времето, което не ви е достигнало, още повече устрем, сбъднати мечти и безброй усмивки!
За мен дните около Коледа бяха изпълнени с много светлини, малко носталгия, мнооого готвене и четене. Четене на художествена литература, нещо позабравено напоследък. И беше хубаво отново да поживея в разни измислени светове :)
Но ето и малко празнични снимки от мен:
Нормално за нас – лаптопът е неизменна част от вечерята, пък била тя и празнична :)
Едва ли някой се е чудил какви играчки подхождат на елха в моето вкъщи :)
Първo посрещане на Нова година в Амстердам. На високо. Както писах някъде, небето горя около час и половина, но снимките ми не можаха да го уловят добре. Ако ви се гледа заря, вижте тази от Museumplein :)
А ето тук идва и мястото на един от десертите, които приготвих за Нова година – сладкиш с орехи и мед, по много стара рецепта от една опърпана книга на прабаба ми, споменавана и преди. Там сладкишът е наречен “медова торта“, като в съдържанието присъства “дърчин” (канела). Та какво по-хубаво за зимата, от сладкиш с аромат на мед, канела и орехи. Подобно на Коледните меденки, които приготвих преди няколко седмици (а и пожънаха голям успех сред холандците, които почерпихме).
Продукти за сладкиша с орехи, мед и канела:
1 ч. ч. пресято брашно
200 гр. захар
2 с. л. мед
половин ч. л. сода за хляб
2 яйца
1 ч. л. канела
половин ч. ч. счукани орехи
5 зрънца счукан карамфил
3 с. л. олио или лек зехтин
3 с. л. прясно мляко
Смесваме всички продукти и разбъркваме много добре, за да се получи еднородна смес. Би трябвало да е доста гъста, но все пак да може да се разлее, когато се изсипе в тава. Средно голяма правоъгълна тавичка покриваме с хартия за печене и изливаме тестото в нея, разпределяме равномерно. Печем на 200 градуса около 30 минути, или докато сладкишът изглежда достатъчно твърд и изпечен. Когато изстине, нарязваме на хапки и съхраняваме в добре затворена кутия до 4-5 дни. Сладкишът е подходящо допълнение към кафе или мляко :)
Е, добър апетит и сладка година!
Много ми допадна този сладкиш с мед и орехи! Честита Нова година! С пожелания за много хубави моменти с любими хора! Поздрави!
Габи, сладкишът е страхотен, унищожиха го за минути :)
Честита Нова година и на теб, с пожелание за вдъхновение и обич навсякъде около теб!
Поздрави!
Честита нова година на вкусния блог и неговата съдържателка! :)
ПС: Зайчо пита дали може да гостува в твоя блог? Във ФБ можеш да разгледаш документирани нейни вкусотии :)
Честита!
Може, може :)
Вкусотийките изглеждат прекрасно, ще ви намеря за доразбиране :)
Зайчо е леко простуден сега, но като оздравее ще влезе пак в писателска форма :) Има хрумване да пише не определена някаква рецепта, а за “приципа на Зайчо” за цветовия баланс на манджите. По-абстрактна и езотерична, но и доста интересна тема :]
Бързо оздравяване на Зайчо, явно последната ми рецепта е доста подходяща за него – чай от свежа мента с мед :)
Очакваме с нетърпение цветните му рецепти :)