Топъл чай от свежа мента с мед

В Холандия си нямаме сняг, но пък е доста студено. Време за много чай, както споменах и вчера, споделяйки ви идеи за лесни десерти. Именно тук открих нещо невероятно вкусно, което сякаш в България не е толкова популярно – запарка от пресни билки, в случая мента. С пресните листенца се процедира както при приготвянето на Мохито, измиват се и се намачкват, за да може да овкусят топлата вода, с която се заливат.

От дете обожавам чай от мента, страшно освежаващ, сгряващ и ароматен. Имаше период, когато бях на около четири годинки, когато с гордост си събирах бъдещия чай по време на летните планински разходки с дядо. Сега ментата си купувам в саксийки, хубаво е постоянно да се намира нещо толкова свежо и постоянно зелено вкъщи. Пък и свойствата на билката са доста известни – още древните римляни са смятали, че ароматът на ментата действа положително на мозъчните функции и подобрява паметта. Според народната медицина ментата е подходяща за лечение на безсъние, депресии, мигрена и простуди. За още многото ѝ приложения може да прочетете ей тук.

Нека да се върна на чая (или запарката) от мента. За приготвянето му са необходими само няколко стръка свежа мента, гореща вода и мед. Прясна мента често може да се намери по големите хипермаркети (аз си купувах от Пикадили). За чаша чай е необходимо по 1 голямо стръкче или няколко малки. Тях измиваме добре и намачкваме, след което слагаме в чаши и заливаме с вряла вода. С лъжица натискаме ментата надолу, за да се запари добре. Може да покрием с чинийка. След няколко минути, когато чаят ни придобие чаен цвят, овкусяваме с мед или захар. Ако предпочитате чаят много горещ, по-добре е да се спрете на захар, защото медът губи свойствата си при високи температури.

Вкусът на така приготвения чай много се различава от познатия на всички, приготвен от изсушени листенца мента. Много по-мек и богат е, подарете си го през студените зимни дни :)

5 thoughts on “Топъл чай от свежа мента с мед

 1. Привет и от тук, Яна!
  Чая от прясна мента е един от любимите ми. За извличане на по силен вкус и аромат, дори обичам да го оставям да ври във водата за 1-2 минути. Тук няма къща без мента на двора и при нас почти целогодишно има свежи листенца.
  Благът ти е чудесен,продължавам разглеждането с удоволствие!
  Вписах те към Google Reader, за не изпусна нещо в бъдеще. Във връзка с това ми направи впечатление, че публикациите там (в Google Reader) не се виждат на пълен текст. Дали ще може да пуснеш публикациите ти на RSS да са на пълен преглед. По-удобно се четат и не трябва да ги отваряш в друг прозорец, това включва и четенето им от телефон.

  Благодаря предварително!

  1. Здравей и тук, Мария!
   Благодаря ти за милите думи :)
   Ще поправя проблема с непълния текст, благодаря за отбелязването. И до скоро четене!

 2. Днес си купих една много интересна чаша за чай с рисунки в японски стил и тази въпросна чаша има порцеланова цедка към нея. Мисля, че ще е идеална за чай от билки. Точно в момента пия чай от мента, само че от суха. Скоро време мисля да пробвам и с листа от мента. Благодаря за съвета x)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.