Суши салата с нори

От рождения ми ден насам постоянно ми се яде суши. Не знам дали е свързано с вкуса на нори, който обожавам (даже си завивам често шунка и разни зеленчуци в нори), или със специфичния вкус на ориза за суши. Но пък сушито и приготвянето му е добре да си останат нещо специално, някак не ми се иска да го правя през няколко дни. Затова и си измислих настоящата салата, която нарекох “суши салата” – заради наличните в нея продукти.

Има и изцяло практична страна – понякога продуктите за суши не са точно изчислени и няколко листа нори остават неизползвани. Добре е да им се измисли приложение, защото след като веднъж са отворени, трябва да бъдат консумирани. Ето ви една идея какво да направите с останалото нори. В друг случай ви се яде суши, но искате да избегнете специалното приготвяне на ориза и навиването на рулца. Тази салата се явява мързелив еквивалент на сушито. По желание може да добавите резенчета авокадо, морков, краставица. Тук съм използвала жасминов ориз, заради вкуса и слепващите му се зрънца. Продуктите са за една голяма порция.

Суши салата с нори

Суши салата (салата с нори, ориз и пушена сьомга)

100 гр. ориз

1-2 кори нори

3 с. л. светъл оцет (ябълков, оризов или балсамов)

1 с. л. сол

1 с. л. захар

2 рулца от раци

пушена сьомга/друга риба

1. Измиваме и сваряваме ориза според инструкциите. Отцеждаме и го разстиламе в тава, за да се охлади.
2. От оцета, солта и захарта приготвяме дресинг, като бъркаме продължително, за да се разтворят добре (може и да се загреят)
3. Внимателно разпределяме дресинга върху ориза и омесваме леко с дървена лъжица, за да се намачкат и накъсат зрънцата.
4. Накъсваме нори на малки парченца и разбъркваме в ориза. Прехвърляме в чиния и декорираме с пушена сьомга и рулца от раци.

суши салата с нори

Leave a Reply