Пълнени камби с ориз и стафиди

Още преди няколко години, докато живеех в София, попаднах на страхотна рецепта за пълнени камби с ориз и стафиди. Бях убедена, че съм я принтирала и прибрала в голямата (и продължаваща да расте) зелена папка с рецепти, но когато преди няколко дни я потърсих, я нямаше. Попаднах на подобна в блога на Йоана – Пълнени камби с ориз, стафиди и кедрови ядки. Взех нейната рецепта за основа, махнах от нея кедровите ядки (особено много ги обичам в салати). Получи ми се вкусно, изключително ароматно и лесно лятно ястие, а именно – пълнени камби на фурна.

пълнени камби с ориз и стафиди

Понеже съм много нетърпелива, на снимките ще видите само 5 камби. Номер 6 беше изядена по време на самото готвене, сурова. Затова и ми остана малко от плънката, която разпределих в тавата, между останалите камби :)

пълнени камби с ориз и стафиди

Пълнени камби с ориз и стафиди

5-6 големи камби
1 глава лук
3 с. л. зехтин
1 ч. ч. ориз
5 с. л. стафиди
3 скилидки чесън
магданоз, сол, джоджен, щипка канела, кимион, черен пипер

1. В зехтина сотираме нарязаните на ситно лук и чесън няколко минути. Добавяме предварително измития ориз, запържваме и него за около минута, след което допълваме с около две чаши и половина вряла вода. Оставяме да къкри на слаб огън. Когато оризът е почти готов, добавяме подправките и стафидите и махаме от котлона.

2. Измиваме и почистваме камбите, като запазваме “капачетата” цели. Пълним ги с оризовата смес, без да я натъпкваме твърде много. Продупчваме с вилица дъното на камбичките и ги подреждаме в намазнена тава, след което наливаме топла вода. Посоляваме.

3. Печем около 30-40 минути на 220 градуса, първоначално под фолио, после без.

4. В отделна купичка приготвяме кисело мляко с чесън и сервираме с печените камби.

 

3 thoughts on “Пълнени камби с ориз и стафиди

Leave a Reply