Сьомга на фурна за забързани дни

В последните два месеца рядко ми остава време да си поспя достатъчно, за разходки и безгрижни уикенди и дума да не става. Едва миналата събота успях да грабна интересна книга, да сготвя няколко неща, да взема цели две дози следобеден сън, отлагани и напълно заслужени :)

roasted salmon with broad beans

Преди няколко седмици споменах за CoKitchen – проектът, по който с мъничък екип работим напоследък. CoKitchen ще е уютно местенце, където палитра от различни готвачи, професионални или не, се събират, за да споделят опит и готвят заедно. В момента сме в активно търсене на място, което да приюти кухнята ни. Иска ни се да е около 100 кв. м., някъде в интересните малки улички из централната част на София. Колкото и да не ни се вярваше, оказа се, че това изобщо не е лесно. Затова и бих се радвала, ако случайно някой от вас се сети за подобно, да ми пише. Някоя вкусотия по желание е гарантирана :)

roasted salmon with broad beans

Днес ще има и рецепта – изключително лесна и бърза за приготвяне, подходяща е за по-хладните пролетни и летни дни, като тези от последната седмица. Като гарнитура към любимата сьомга аз добавих прясна бакла, бланширана в подсолена вода. Разбира се, друг сезонен зеленчук също би бил подходящ вариант.

Сьомга на фурна с бакла

400 г. сьомга
няколко скилидки чесън, всяка скилидка нарязана на няколко парчета
4-5 с. л. соев сос
2-3 с. л. зехтин
сок от половин лимон
морска сол
прясно смлян черен пипер
200 г. бланширана бамя

1. Загряваме фуната на 200 градуса. В купичка смесване соевия сос, зехтина, лимоновия сок, чесъна. Разбъркваме добре и намазваме обилно сьомгата. По желание добавяме бамята и напръскваме с малко зехтин.

2. Печем сьомгата около 15 минути и сервираме топла, поръсена с прясно смлян черен пипер, като по желание декорираме с резени лимон.

roasted salmon with broad beans

Leave a Reply