Греяна ракия

От много време се чудя какъв да бъде първият ми пост. За времето, през което се опитвах да подкарам този блог събрах доста снимки и рецепти. Трябваше да е нещо сладко, нещо грабващо, но пък и по-традиционно. И какво по-подходящо от нещо типично нашенско – греяна ракия. И сладка, и лесна за приготвяне, и приспособима към личните предпочитания на пиещите я.

Почти всеки приготвя греяна ракия по различен начин – някои добавят само карамел или мед, други предпочитат да я освежат с плодови корички, сушени или пресни плодове, подправки… Като почитател на традиционната комбинация от канела и ябълка, ще споделя как я приготвям аз. Много подхожда за зимните вечери (дори за хора като мен, които традиционно избягват ракията), но с нея не трябва да се прекалява. Греяната ракия се пие се топла, като се внимава да не се вдишат парите ѝ.

Ето какво ни е необходимо:

Как да направим греяна ракия

2 с.л. захар

150 мл. ракия

няколко пръчици канела

половин ароматна ябълка на резени (с кората)

В джезве или малка тенджерка се загрява захарта с няколко капчици вода. Разбърква се постоянно. Когато цветът ѝ стане карамелен, се добавя малко вода, след което на тънка струйка се излива ракията. Добавят се канелата и ябълките, захлупва се и се маха от котлона точно когато започне да завира. Оставяме я няколко минути, след което я изливаме в чаши. Красиво е, когато част от подправките и плодовете останат в нея.

греяна ракия

Наздраве!

4 thoughts on “Греяна ракия

 1. (:
  хмм, греяна ракийка :)
  относно пАрите – има специални чашки за тази работа..
  За жалост не мога да открия къде продават.
  Като пътувам напред-назад спирам по път като видя да се продават разни глинени посуди, но все нямат, дори не знаят точно какво им описвам :(
  Ние им казваме “лули”, заради формата им.
  Греяната ракия с тях е разкош :)

  1. Ха, ще се хвана и аз да търся сега. Изниква ми един детски спомен, из разни приятелски къщи съм гледала такива чашки, но ми приличаха на рогчета. Същото ли е?

   1. рогчета – да! как винаги са били само лули за мен…
    Комплекта е “Ханска шатра” (поне така пише на тях) и на каничката (същата форма, но по-голяма и с дръжка).
    Хайде дано ти ги намериш (:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.