Абонирай се :)

Заради един доста своеволен мъдрец тези дни консумирам основно супи, крем супи. Това хич не е толкова лошо, имайки предвид ужасния студ навън и огромното удоволствие, което носи чаша или купа с топла супа, подправена и загряваща. След доста баналните комбинации от картофи, моркови, грах, целина и сметана, реших да променя традиционните ми закуска, обед и вечеря в момента, експериментирайки с нещо различно. Харесах си идеята за зеленчукова супа с бяло вино. Резултатът беше изяден за няколко часа. Родителите ми бяха на гости, а най-странното беше, че дори баща ми, който недолюбва супите поиска още :)

крем супа от целина

Крем супа от целина и картофи

350 гр. целина (корен)

1 средно голям картоф

1 средно голяма глава лук

2 с.л. масло

2 скил. чесън

80 мл. бяло вино

1 л. зеленчуков или телешки бульон

сол

бял пипер

Обелваме целината, лука и картофа и ги нарязваме на кубчета. Чесъна нарязваме на мънички парчета. В тенжера загряваме маслото, в което за няколко минути запържваме лука, целината и чесъна. Изливаме виното вътре и след още 2-3 минути добавяме картофа и бульона. Тъй като не съм почитател на фиксове, готови бульончета и т.н., почерпих опит за приготвянето на истински такъв от Йоана (рецепта за зеленчуков бульон ; рецепта за телешки бульон). Когато всичко заври бурно, намаляме и оставяме да къкри, докато зеленчуците омекнат. Изстудяваме леко, колкото блендерът или пасаторът ни да останат невредими, след което превръщаме сместта в гладка крем супа. Овкусяваме със сол и млян черен или бял пипер. Сервираме с чеснови крутони и магданоз като декорация.

За постещите, маслото може да се замени с олио, но се губи част от аромата на оригиналната рецепта.

крем супа от целина

*Рецептата е адаптирана от http://culinaryarts.about.com/

2 Responses to “Крем супа от целина и картофи”

Leave a Reply

*