Палачинкова торта с банан и карамелизиран кокос

Днес ще посветя поста си на един приятел, защото стане ли въпрос за палачинки – първо се сещам за него. Преди години залагах на традиционни неща, но сега реших да експериментирам с вкусовете – кокос, карамел, банан и ванилия в едно.

Бръм, честит рожден ден! Попита ме защо няма рецепта за палчинки, ето ги. Под формата на торта са, съвсем тематично като за днес. Ще я изядем за твое здраве :)

Ето как приготвих малко нестандартната торта:

140 гр. брашно

30 гр. кафява захар

щипка сол

7 гр. бакпулвер

1 яйце

235 мл. мляко

1 с. л. олио

половин капсула ванилия (използвам на Д-р Йоткер)

3 добре узрели банана

200 мл. сладкарска сметана

3 с. л. кафява захар (тази е за крема)

30 гр. карамелизиран кокос

3 с. л. карамелов топинг


И така – ето колко е лесно приготвянето на самата торта: Смесваме брашното, бакпулвера, захарта и щипката сол. В друга, по-голяма купа разбиваме яйцето, добавяме млякото, ванилията, олиото и единия банан, който предварително е намачкан. Когато течностите са добре разбъркани, прибавяме към тях и сухите съставки. Готовата смес е за 4 дебели палачинки, които изпичаме на тефлонов тиган и охлаждаме на решетка.

Докато бъдещите блатове се охлаждат, приготвяме крема. С миксер, на висока скорост разбиваме сметаната и захарта, докато се получи крем, а накрая добавяме карамеловия топинг.

В голям поднос или чиния поставяме първата палачинка-блат, намазваме я със сметана, поръсваме с карамелизирани кокосови стърготини и нареждаме равномерно филийки банан (дебели около 3-4 мм).

Отгоре слагаме втората палачинка и повтаряме процедурата. Разпределяме останалите парченца банан, като запазваме няколко за украса. Върху третата палачинка слагаме малко повече сметана и стърготини, а върху четвъртата завършваща – всичко останало от продуктите. Украсяваме по желание (аз използвах и карамелена решетка).

Тортата се охлажда за няколко часа в хладилник, след което се унищожава за няколко минути :)

2 thoughts on “Палачинкова торта с банан и карамелизиран кокос

Leave a Reply