“Шкембе чорба” за вегетарианци (супа от гъби кладница)

Шкембе чорба за вегетарианци си звучи като нещо невероятно, нали? :) Е, има една супа, приготвена от гъбите кладница, която много прилича на любимата на много българи шкембе чорба. Самите гъби кладница като текстура наподобяват късчетата месо в шкембето, а типичните за гъбите аромат и вкус липсват. Така, с подходящите подправки, можем да се доближим до вкуса на оригиналната супа, но без месото в нея :)

Попаднах на няколко различни рецепти за приготвянето на вегетарианската “шкембе чорба”, някои от тях включват предварително запържване на гъбите. Аз лично я харесвам и с просто сварена кладница, затова тук представям начина, по който аз приготвям супата. Предполагам, че гъби кладница може да намерите в Била и Пикадили.

шкембе чорба за вегетарианци

Вегетарианска шкембе чорба

150-200 гр. гъби кладница
200 мл. прясно мляко
3 с. л. масло
3 с. л. брашно
сол, черен пипер, червен пипер

Измиваме и нарязваме кладницата на малки залчета. В тенджера загряваме 2 с. л. от маслото и запържваме за 1-2 минути брашно, разбърквайки постоянно. Добавяме 500 мл. вода и бъркаме, докато бучиците брашно изчезнат. Добавяме гъбите и оставяме да поври десетина минути. Изсипваме във врящата супа и млякото, оставяме да поври още няколко минути и остраняваме от котлона. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.
В малка купичка разтапяме 1 с. л. масло, добавяме малко червен пипер, запържваме за няколко секунди и подправяме супата с получилата се ароматна смес.
Сервираме супата с чесън и оцет, а за любителите на много лютото – лют червен пипер. Мариновани люти чушлета също са добро допълнение към вегетарианската шкембе чорба :)

шкембе чорба за вегетарианци

 

5 thoughts on ““Шкембе чорба” за вегетарианци (супа от гъби кладница)

  1. Браво! Ето още едно доказателство, че човек не се лишата от абсолютно нищо като стане веган! (в случая, ако млякото се замести със соево, а маслото – с маргарин). Вкуса на супата е страхотен с гъби, хранителните качества и ползите от веществата са несравними! За разлика от месото, което е натъпкано с хормони и антибиотици, растенията и гъбите са чиста храна! В гъбите има голяма концентрация и на протеини, така че нищо не ви липсва! Нито откъм вкус, нито откъм здравословен аспект!! Така вие сте доволни от вкусното ястие, и най-хубавото е, че затова не е убито нито едно животно, което да е агонизирало, за да ви е “вкусно” !! Хапвайте си веган “шкембето” с чиста съвест! :))

    П.С. Не забравяйте да заместите прясното мляко със соево/оризово/бадемово или някое от другите веган “млека”, както и маслото – с маргарин! Добър апетит! :))

    1. Веганите не ядат мляко. Това е за вегетарианци, не вегани. Сам не се знаеш какъв си хаха

    2. Айде ходи се …. и пропагандирай на друго място своята “религия”! Писна ми да ми обясняват разни промити мозъци какво да ям! Що се отнася до чорбата, става!

      1. Ще съм благодарна да запазите добрия тон в коментарите на блога.

        Хранителните предпочитания на всеки са нещо твърде лично и не виждам защо трябва да се чувстваме “облъчени” от тяхното публично споделяне.

        Благодаря предварително!

Leave a Reply