Шкембе чорба за вегетарианци си звучи като нещо невероятно, нали? :) Е, има една супа, приготвена от гъбите кладница, която много прилича на любимата на много българи шкембе чорба. Самите гъби кладница като текстура наподобяват късчетата месо в шкембето, а типичните за гъбите аромат и вкус липсват. Така, с подходящите подправки, можем да се доближим до вкуса на оригиналната супа, но без месото в нея :)
Попаднах на няколко различни рецепти за приготвянето на вегетарианската “шкембе чорба”, някои от тях включват предварително запържване на гъбите. Аз лично я харесвам и с просто сварена кладница, затова тук представям начина, по който аз приготвям супата. Предполагам, че гъби кладница може да намерите в Била и Пикадили.
Вегетарианска шкембе чорба
150-200 гр. гъби кладница
200 мл. прясно мляко
3 с. л. масло
3 с. л. брашно
сол, черен пипер, червен пипер
Измиваме и нарязваме кладницата на малки залчета. В тенджера загряваме 2 с. л. от маслото и запържваме за 1-2 минути брашно, разбърквайки постоянно. Добавяме 500 мл. вода и бъркаме, докато бучиците брашно изчезнат. Добавяме гъбите и оставяме да поври десетина минути. Изсипваме във врящата супа и млякото, оставяме да поври още няколко минути и остраняваме от котлона. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.
В малка купичка разтапяме 1 с. л. масло, добавяме малко червен пипер, запържваме за няколко секунди и подправяме супата с получилата се ароматна смес.
Сервираме супата с чесън и оцет, а за любителите на много лютото – лют червен пипер. Мариновани люти чушлета също са добро допълнение към вегетарианската шкембе чорба :)
Браво! Ето още едно доказателство, че човек не се лишата от абсолютно нищо като стане веган! (в случая, ако млякото се замести със соево, а маслото – с маргарин). Вкуса на супата е страхотен с гъби, хранителните качества и ползите от веществата са несравними! За разлика от месото, което е натъпкано с хормони и антибиотици, растенията и гъбите са чиста храна! В гъбите има голяма концентрация и на протеини, така че нищо не ви липсва! Нито откъм вкус, нито откъм здравословен аспект!! Така вие сте доволни от вкусното ястие, и най-хубавото е, че затова не е убито нито едно животно, което да е агонизирало, за да ви е “вкусно” !! Хапвайте си веган “шкембето” с чиста съвест! :))
П.С. Не забравяйте да заместите прясното мляко със соево/оризово/бадемово или някое от другите веган “млека”, както и маслото – с маргарин! Добър апетит! :))
Веганите не ядат мляко. Това е за вегетарианци, не вегани. Сам не се знаеш какъв си хаха
Айде ходи се …. и пропагандирай на друго място своята “религия”! Писна ми да ми обясняват разни промити мозъци какво да ям! Що се отнася до чорбата, става!
Ще съм благодарна да запазите добрия тон в коментарите на блога.
Хранителните предпочитания на всеки са нещо твърде лично и не виждам защо трябва да се чувстваме “облъчени” от тяхното публично споделяне.
Благодаря предварително!