Мусака със сушени домати

Стане ли дума за готвене, винаги се споменава мусаката. Смята се, че когато една жена може да прави именно вкусна мусака (другото няма да го споменавам), тя е виртуоз в кухнята. Забелязала съм обаче, че за повечето хора вкусна е мазничката мусака, която аз не можех да понасям като дете. Много ужасна ми се виждаше дебелата дунапренена заливка, която представляваше 1/2 от самото ядене. Затова измислих свой по-удачен вариант.

Тъй като не обичам мазнотии и излишни запръжки (вярно, вкусът е малко по-различен), правя мусаката по един много лесен начин – смесвам всички продукти, а после просто пъхам във фурната. Пести се време, лесно е, а е и много по-здравословно. За аромат, освен традиционните подправки добавям нарязани сушени домати, за направата на които използвах указанията на Йоана. Избягвам вече описаната по-горе заливка от спомените, като я заменям с по-тънка, която се препича приятно.

Ето я и самата рецепта :)

Необходими са ни:

300 гр. свинска кайма

600 гр. картофи, обелени и нарязани на малки кубчета

1 голяма глава лук, нарязана

2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки

половин морков, настърган

около 10 лъжици доматено пюре

4-5 сушени домата, нарязани на съвсем мънички парчета

червен пипер, черен пипер, сол, чубрица

магданоз (за поръсване накрая)

За заливката: 1 разбито яйце, към което добавяме половин кофичка кис. мляко, малко сол и 2-3 с.л. брашно


Както вече споменах, смесвам всички продукти направо в намазнена с олио тава, като каймата предварително е раздробена с вилица. Наливам топла вода, която почти да покрие продуктите и прибирам в загрятата на 200 градуса фурна. Разбърквам периодично, за да нямаме прегорели картофчета. И така, докато водата почти изчезне, а картофите и лукът са напълно омекнали. Тогава равномерно разпределям приготвената предварително заливка, пъхам отново във фурната, като увеличавам градусите до 300 и чакам заливката да се зачерви приятно. Тогава поръсвам с наситнения магданоз и сервирам с кисело мляко.

По този мой лесен начин рецептата е много подходяща за приготвяне от мъже! :)



4 thoughts on “Мусака със сушени домати

  1. Ще го пробваме при първия удобен случай. Най-много ми харесва, че мусаката не е постна а е с “вълча тревица”.
    За истинския чревоугодник няма нищо по-хубаво от бързо направено ядене, което на всичко отгоре е и вкусно …. :)))

  2. Снощи рецептата бе изпробвана. За първи път в живота си приготвих мусака. Бързо я приготвих (мъж съм), освен това стана и доста вкусна:)

  3. А варено-печен заден свински джолан в пикантни подправки правила ли си ? Изкисва се добре, овалва се обилно в микс от подправки и престоява една вечер в хладилника. Задушава се с малко вода, кромид и домати в съд под капак / фолио / във фурната за 2,5 часа на 200 градуса, след което се открива и се изпича отгоре от другата страна за около 20 минути. Става като мозък – месото се отделя само… Консумира се с пресно приготвен домашен хляб и отлежало червено домашно вино / от Белащица /.

Leave a Reply