Качамак

Когато събирах багажите за Холандия, едни от първите приготвени неща бяха тавите за мъфини, формите за тарталети и силиконовите форми за печене. Едно от нещата, за които се притесних, че няма да намеря тук беше качамак. Но пък и беше неприемливо да помъкна килограми от всяка храна, която имаше шанс да я няма тук.

Е, преди седмица открих в един турски магазин царевичен грис за полента. Много му се зарадвах – в България приготвях качамак винаги, когато нямах време за друго, не се намираше хляб вкъщи, или изпитвах вълчи глад за сирене и кашкавал, в хубавата им комбиция със запържено масло и червен пипер.

Предваритено си казвам – използвам готовa смес за качамак, която се вари около 10 минути. Истинският качамак се прави за повече от час от царевично брашно.

Някои хора го гарнират с пръжки или сланина, аз предпочитам само бяло сирене и кашкавал.

Продукти:

царевичен грис/качамак

натрошено сирене

настърган кашкавал

масло

червен пипер

сол

Според указанията върху опаковката сваряваме качамака до сгъстяване.

Внимателно разстиламе пласт от сместта, дебел около сантиметър, в чиния и докато е горещо, поръсваме със сирене, кашкавал и от разстопеното масло с червен пипер.

Върху този пласт правим нов, със същата големина. Получава се нещо като торта. Отгоре поръсваме пак с кашкавал, сирене и разпределяме останалото масло с пипер.

3 thoughts on “Качамак

  1. Към така приготвената “гарнитура” аз бих прибавил известно количество бекон, запечен леко на скара и ситно нарязан. Така качамакът ще може да се консумира и с хубаво домашно червено вино. :)

Leave a Reply