Домашен топъл шоколад

Цял ден ви е дъждовно и мрачно, съвсем неподхождащо за събота? И като мен имате нужда от нещо сладко, оправящо настроението и вдъхновяващо? Аз се спрях на чаша топъл шоколад :)

Обичам тъмни шоколади, но пък не твърде горчиви. Около 60% какао в съдържанието е максимумът, който ми допада. Добре де, но пък за разнообразие реших да пия шоколада, не да го ям. Намерих много рецепти – с ядки, без ядки, с какао или с разтворени парченца шоколад. Вкъщи ми се намираха и млечен, и натурален, та адаптирах като за мен рецептата за топла наслада на Дейвид Лебовиц. Резултатът беше конкурентноспособен на топлия шоколад, който съм пила из българските виенски салони.

Ето какво ви е нужно за 2 големи или 3 малки чаши топъл шоколад:

450 мл. прясно мляко + 50 мл. вода

100 гр. натурален шоколад – натрошен на малки парченца

40 гр. млечен шоколад – също натрошен

30 мл. Калуа (по желание)

мъничка щипка сол

щипка канела

мъничка щипка лют пипер

мъничка щипка индийско орехче

сметана за украса


По-често горещият шоколад се прави с обезмаслено мляко, но тъй като никога не купувам такова, използвах пълномаслено. Разделих го на 2 равни части, като първата сложих в тенджерка на котлона, на ниска температура. В самото начало добавих нарязания/натрошен шоколад. Много е важно да се разбърква постоянно, но и да не се стигне до завиране. Когато шоколадът се е разтопил, добавяме останалото мляко и водата (ако искате по-гъсто питие, може и без нея). Добавяме и подправките, които могат да варират според предпочитанията. Отново разбъркваме постоянно, отново без завиране. Когато сместа стане сравнително еднородна, добавяме Калуа, изчакваме няколко секунди и махаме от огъня. Разливаме в чаши и сервираме шоколада горещ, украсен със сметана.

И съвсем леко предупреждавам – страшно засищащо е :)

4 thoughts on “Домашен топъл шоколад

  1. Само малка добавка – шоколада може да се разтопи предварително на водна баня, за да е сигурно, че е стопен целия :)
    Обожавам горещ шоколад! :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.