Финландска сима – леко алкохолна пролетна напитка

Преди няколко месеца случайно попаднах на един прекрасен блог – Girl Cooks World. Рецептите, до една, изглеждат страшно интересни. А двете неща, които до момента съм приготвяла по рецепти от блога – Финладска сима и Lohikeitto – Финландска супа със сьомга станаха вълшебни. Каква реклама, а? :)

Да се върна на симата, която всъщност е ферментирала лимонова напитка, която традиционно се приготвя във Финландия, за да се отпразнува идването на пролетта – на първи май. След доброто попадение, което се оказа кехлибареният чай с мед и лимони, реших отново да експериментирам с лимони, без никаква идея какво би могло да се получи. Оказа се, че през първите дни симата има вкус на газиран козунак (странно, а :)). Много леко естествено газирана напитка, подходяща за сервиране със сладки, както всъщност правят и финландците :)

Ако някога сте пробвали плодова бира и ви е харесала, много е вероятно и вкусът на симата да ви допадне. Първата ми асоциация, след като пробвах вечер ферментиралата напитка, беше с бира с вкус на грейпфрут, сравнително близко е.

На места четох, че сима може да се приготви както по класическия начин – от лимони, така и от други цитруси. Мисля да пробвам и да пиша за резултата, тъй като първата доза вече изпихме :)

Когато престои около месец в хладилника, процентът алкохол в симата достига до над 6%. Не съм го измервала, доверявам се на информация, която намерих из други кулинарни блогове.

Финландска сима

7 чаши вода

половин чаша кафява захар

половин чаша + 2 с. л. бяла захар

1 лимон – добре измит и нарязан на тънки филийки

щипка суха мая

10 бр. стафиди

1. Загряваме водата до завиране и добавяме по половин чаша бяла и кафява захар. Разбъркваме, докато захарта се разтвори. Добавяме лимоновите филийки. Махаме от котлона и изчакваме течността да се охлади, след което прехвърляме в неметален съд и добавяме маята. Покриваме с кърпа и оставяме за поне 8 часа. След това по повърхността на напитката трябва да са се образували малки мехурчета. Истината е, че при мен те не се получиха след 8 часа, а след доста повече време. Наложи се отново да загрея леко напитката и да разтворя още малко мая.

2. В добре измити бутилки слагаме по 5 стафидки и по 1 с. л. захар. Разпределяме течността и затваряме много плътно бутилките. Оставяме на стайна температура. Докато напитката ферментира, стафидите ще мърдат надолу-нагоре. Когато е готова, те ще се “спрат” на дъното. Тогава симата се прибира в хладилник и се съхранява така до няколко месеца. В началото е съвсем слабо алкохолна, а с времето започва да прилича все повече на бира.

Пролетно “Наздраве!” от мен :)

2 thoughts on “Финландска сима – леко алкохолна пролетна напитка

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.