Абонирай се :)

В началото на седмицата, непосредствено след празниците, обещах да публикувам още идеи за това какво да направим с останалите от Великден сварени яйца. Днес успях да приготвя една салата, която си бях набелязала в прекрасната книжка на Alia с великденски рецепти. Добавих и аз нещичко, и с това сварените яйца от Великден свършиха.

яйчена салата с аншоа

Салатата с яйца и аншоа (или друг вид риба) се приготвя традиционно в Швеция. Поразгледах различни варианти, в един от които имаше добавени и сварени картофи, както и големи количества накълцан лук. Също вместо заквасена сметана може се използва част от мазнината, в която е съхранявана аншоата – обикновено ароматен зехтин, а лимонов сок продава свежест на салатата, комбиниран с ароматите на пресния копър и лук.

Каква е трайността на сварените яйца?

Преди да се захвана с приготвянето на яйчената салата с аншоа, внимателно проучих каква е трайността на сварените яйца, ако те се съхраняват в хладилник. Това, на което попаднах е, че варени яйца са годни за ядене цели 15-20 дни, ако бъдат съхранявани на хладно. За несварените яйца трайността при съхранение в хладилник е 28-30 дни. Та ако все още имате боядисани сварени яйца в хладилника, запретнете ръкави, салатата си заслужава :)

Яйчена салата с аншоа

4 твърдо сварени яйца

50 г. нарязани на дребно рибки аншоа

2 с. л. каперси, накълцани

1 с. л. нарязан на ситно червен лук

2 с. л. заквасена сметана

1 с. л. накълцан пресен копър

половин чаена чаша нарязан на ситно пресен лук (перца)

черен пипер

черен хляб или сухари за сервиране

1. Нарязваме на ситно сварените яйца и ги смесваме с останалите накълцани на ситно продукти. Заквасената сметана/зехтин от рибката се добавят накрая.

2. Разбъркваме добре салатата, подправяме с черен пипер и оставаме да отлежи за няколко часа в хладилник. Сервираме студена, върху черни хлебчета или сухари.

яйчена салата с аншоа

Leave a Reply

*