Пилешки шишчета с бекон

Смята се, че тъй нареченият шиш кебап произхожда от Иран. Идеята е, че поради ограничеността на горивата, използвани за готвене, много по-лесно се е оказало изпичането на мънички парчета месо. Според друга теория, шиш кебап се е приготвял още в Древна Гърция, и това дори е упоменато в Омировите Илиада и Одисея (обелискос). Освен късчетата месо, което може да бъде от всякаква животинка, често на шишовете се изпичат и зеленчуци – лук, патладжан, тиквички, домати.

Като изключим първия ми досег с домашно (или полево) приготвените шишчета, които печахме по разни излети със семейството ми, истинската ми среща с това ястие беше в Турция, преди над 10 години. С ансамбъла, в който пеех тогава бяхме участници във фолклорен фестивал, който традиционно се провеждаше в Истанбул. Заради страх от земетресения, през въпросната година той се състоя в Анталия. Бяхме настанени в турски семейства. Нашите домакини почти не знаеха английски, ние никак не знаехме турски (аз гордо се разнасях с дебел речник, когато беше належащо показвах важната дума, около която се въртеше “разговорът”). Още тогава бях запленена от онова невероятно вкусно нещо, което приготвяха – просто “чорба”. Все си мислех тогава, че си има определени съставки и пропорции. После разбрах, че чорбата е нещо, в което слагаш най-различни налични продукти, с цел да се получи гъста супа :)

Та да се върна на шиш кебапа. Често домакините ни ни водеха вечер по заведения, за да усетим традиционната атмосфера. Поради езиковата бариера няколко пъти бяхме въвеждани директно в кухнята на ресторанта, където да си изберем храната, която да се приготви за нас. И там имаше едни огромни метални шишове, по които имаше какви ли не вкусотии – топчета от мляно месо, целите оваляни в сусам… късчета прясно агнешко или пилешко месо и кубчета апетитни зеленчуци между тях.

Стига с отстъплението. Условия за шиш кебап нямам вкъщи, затова се задоволих с приготвянето на пилешки шишчета. Всяко месце завих в парченце бекон, пилешкото месо има нужда от допълнително овкусяване. Използвах и от любимите люти чушлета, както и обикновена зелена чушка.

Ето всички продукти накуп:

2 зелени чушки

300 гр. бекон

4 люти чушлета

400 гр. пилешко филе на залчета

соев сос, черен пипер

Нарязваме месото на малки късчета, а бекона на ленти. Оставяме пилешкото накиснато в марината от черен пипер и соев сос за около час в хладилник. След това всяко парченце увиваме в бекон и забождаме на шишче. Редуваме с нарязаните на квадратчета чушки. Печем върху скара, тефлонова плоча или голям тефлонов тиган, докато месото изглежда готово от всички страни. Пилешките шишчета консумираме със свежи гарнитури и бира :)

преди

след

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.