Пилешки гърди с гарнитура от брюкселско зеле

Като почитател на пилешкото, отново реших да публикувам една лесна рецепта. Предимството на пилешките гърди е, че не изискват особена обработка, за да са вкусни. Обикновено се предлагат изчистени от кожа, кости и приежащата към кожата непочистена перушинка – още един голям плюс, особено за мен. А и могат да бъдат изпечени в тавичка, мариновани и приготвени на тиган, или просто изпържени в масло. Когато пилето е сготвено самостоятелно – като пържоли, златисти филенца или друга вкусотия, важно е с какво ще ги поднесем. Аз се спрях на малките сладки брюкселски зеленца, които обожавам от дете. Обикновено ги консумирам просто леко сварени, със някакъв майонезен сос и лимонов сок. В случая реших да пробвам нещо, което преди съм приготвяла със зелен фасул – запържено в масло брюкселско зеле с чесън и сусам.

Стига многословия, ето бързата рецепта за пилешки гърди, приготвени в тиган с масло и гарнирани с вкусно и полезно брюкселско зеле.

Пилешки гърди с гарнитура от брюкселско зеле

Пилешки гърди с гарнитура от брюкселско зеле

400 гр. пилешки гърди

сок от половин лимон

1 ч. л. сол

1 ч. л. риган

1/2 ч. л. черен пипер

1 ч. л. чесън на прах или 2 смачкани скилидки

2 с. л. масло

За гарнитурата:

300 гр. брюкселско зеле

2 с. л. сусам

2 скил. чесън

2 с. л. масло

сол

Нарязваме пилешкото на не много тънки лентички и го мариноваме в смес от другите описани продукти (без маслото). Покриваме и прибираме в хладилник за поне половин час. В подсолена вода варим измитото и почистено брюкселско зеле 10 минути, след което отстраняваме водата. В тиган разтапяме 2 с. л. масло, изсипваме зелчиците и сусама. Запържваме бъркайки около 7-8 минути, слагаме нарязания на ситно чесън, посоляваме и изсипваме в чиния за сервиране. В същия тиган разтапяме и другите две лъжици масло, след което на силен огън запържваме пилешките филета. Сервираме, докато пилето и гарнитурата са топли, гарнираме с лимон.

Leave a Reply