Два вида леща с мащерка

От началото на лятото, сетя ли се за супа, вариантите са два – леща или охлаждащ таратор. От доста време обмислям как да комбинирам червена, кафява и черна леща, но в бързината винаги приготвям или изпробваната рецепта за пикантна червена леща с джинджифил, или традиционна кафява леща, по бабешка рецепта и пропорции на око :)

кафява и черна леща с мащерка

Миналата седмица реших най-после да експериментирам с една рецепта от книгата от 1928-ма година, за която съм споменавала тук. Харесах си рецептата за “блажна леща” и смесих кафява и черна леща. Освен, че рецептата е страшно лесна, супата се получи достатъчно лека и подходяща за сезона. По-долу предлагам и веган вариант.

кафява и черна леща с мащерка

Два вида леща с мащерка

200 г. кафява леща
50 г. черна леща
1 голяма глава лук
3 с. л. лек зехтин/масло
мащерка
магданоз
1 бр. дафинов лист
сол
черен пипер
1 голяма скилидка чесън, смачкана
варени яйца (по желание)

кафява и черна леща с мащерка

1. Измиваме двата вида леща, покриваме я с вряща вода и варим около половин час. Към нея добавяме и нарязания лук, букет от клонче мащерка и магданоз. Добавяме дафиновия лист и черния пипер.

2. Когато лещата се свари, подправяме със сол и добавяме 3 с. л. лек зехтин или 2 с. л. краве масло, както и намачкания или нарязан чесън. При веганския вариант на лещата използваме зехтин и не гарнираме с нарязаните на филийки сварени яйца, както е в оригиналната рецепта. Сервираме лещата топла, като освен яйцата, можем да добавим и свеж магданоз.

кафява и черна леща с мащерка

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.