Салата от червено цвекло с мента

Януари беше натоварен месец – приключване на работата по проект, планиране на няколко нови, а в непрофесионален план – няколко имени и няколко рождени дни, че и прощално парти. За първи път от доста време приготвях домашни торти – една морковена и една шоколадова, рецептите за които ще споделя съвсем скоро. Днес баче ми се иска да разкажа за едно откритие от този тежък месец – една лесна за приготвяне салата от цвекло.

салата от червено цвекло и прясна мента

Забелязах, че рецептата за салата от цвекло с орехи е една от най-посещаваните в блога. Този път обаче търсих решение на един проблем с вкуса на червеното цвекло, което или е обожавана храна, или недолюбвана, независимо от безспорните си качества.  А именно – за много хора цвеклото има твърде осезаем аромат на почва. Затова и в днешната рецепта за салата от цвекло ще дам идея как този аромат може да бъде заменен с по-свеж такъв – на прясна мента.

салата от червено цвекло и прясна мента

Салатата от червено цвекло и прясна мента може да бъде сервирана както самостоятелно, така и като гарнитура на печено свинско или агнешко месо.

Салата от червено цвекло с мента

4 средно големи глави червено цвекло

2 с. л. балсамов оцет/смокинов оцет

листенцата от 1 връзка прясна мента

2 с. л. лек зехтин

сол, черен пипер

1. Сваряваме червеното цвекло без да го белим. Аз го варя малко по-малко от час, защото предпочитам да не е съвсем меко, но това е въпрос на вкус. За по-големи глави цвекло времето за варене може да достигне и 2 часа.
Обелваме го и го нарязваме на кубчета.

2. Към нарязаното цвекло добавяме оцета, зехтина, половината от ментата, нарязана на ситно, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре и прибираме за около час в хладилник.

салата от червено цвекло и прясна мента

3. Сервираме салатата студена, като добавяме и останалата мента, отново нарязана на ситно.

салата от червено цвекло и прясна мента

One thought on “Салата от червено цвекло с мента

Leave a Reply