Телешко варено

До момента никога не бях готвила такова чудо, дори до доста скоро не обичах подобна супа, или каквото е там. И целина не обичах, и магданоз, и предпочитах застроените супи пред бистрите. Е, ето промяна във вкуса :)

Днес реших да направя телешко варено – рецепта, която включва изброените по-горе необичани до момента неща, и въреки това много любима. Особено подходяща супа за студено време, като в моето семейство я предпочитаме с добавени лимонов сок и чесън.

Намерих много рецепти за телешко варено, като разликите бяха основно в добавените в бульона зеленчуци. Рецептата на Русанка ми допадна много, като в моя вариант промених някои неща според вкусовете вкъщи. За послезните свойства на използваните продукти прочетох в BobbieCooks . В моята рецепта обаче замених олиото с масло – заради приятния аромат, който придава. Вместо млян черен пипер сложих в супата цели зрънца най-различни пиперчета – розови, бели, черни. Като за първи опит резултатът беше прекрасен  (според изялите я за отрицателно време зверове) :)

Продукти:

500 гр. чисто телешко месо на късчета

4 средно големи картофа

2 големи моркова

1 голяма глава лук

150 гр. целина

3 с.л. доматено пюре (по желание)

1 с.л. масло

половин връзка магданоз

зрънца розов, черен и бял пипер

сол

Нарязваме месото на късчета и ги слагаме във все още студената вода без нищо друго. Включваме котлона, изчакваме докато заври и с решетъчна лъжица обираме отделилия се белтък. Добавяме сол и доматеното пюре. Оставяме месото да ври около 15 минути, след което изсипваме в бульона и нарязаните на малки кубчета целина, моркови и лук, пиперчетата. След около 10 минути добавяме и картофите (нарязани на четвъртинки). Оставяме телешкото и зеленчуците да уврят съвсем, изключваме котлона и добавяме нарязания магданоз. Сервира се горещо.

Добър апетит!


Leave a Reply