Завръщане и ароматни пилешки бутчета

Бях се изгубила за много време – тази година лятото ми започна с изпити, продължи с ваканция по гръцките плажове (да, и мънички обиколки из таверни :)), докато накрая (планирано) се озовах в Холандия – новото вкъщи. Имам си голяма и удобна кухня, преминаващи корабчета почти винаги, когато погледна през прозореца, както и много цветя – по улиците, по къщите, а малко по малко и у дома :)

Много от книгите, които ми даваха идеи за кулинарни експерименти останаха в България. Затова и се обърнах към 1001 рецепти, едно място с огромно многообразие от вкусотии, интересна информация и прекрасни снимки. А, и да се изфукам, преди известно време дори бях техен гост :)

Но… да се върнем към готвенето. Почитател съм на пилешкото месо. Затова и днешната рецепта е за пилешки бутчета. Няма да крия, че значение имаше и фактът, че е изпробвана, както всяко друго предложение в 1001 рецепти :)

Продукти:

6 пилешки бутчета

2 с. л. балсамов оцет

2 с. л. соев сос

1 с. л. мед

1 ч. л. червен пипер

половин ч.л. черен пипер

Гарнитура:

1 глава броколи

2 с. л. масло

Сваряваме до готовност в подсолена вода бутчетата. Лично аз предпочитам след това да махна кожата, но ако я обичате препечена и хрупкава, може да я оставите. Отцеждаме бутчетата и ги слагаме в купа, в която предварително сме смесили продуктите за овкусяване. Поливаме бутчетата от всяка страна и оставяме известно време в получилия се сос.  Нареждаме в тавичка и печем на висока температура с вентилатор около 10 минути, докато се получи приятна глазура. Гарнитурата от броколи приготвяме, като сваряваме измитите и нарязани розички, отцеждаме водата и слагаме бучица масло за аромат. Поднасяме с резен лимон, или както в моя случай – лимон и сос медена горчица.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.