Малко поизчезнах от блога, а бях решила да пиша повече, докато съм в България. Мислех си, че този път времето вкъщи е достатъчно – цели 10 дни, няма как да не стигне, за да се развихрим в кухнята с мама. Не стигна, вижда се. Сготвихме, снимахме, а рецептите записахме на листчета, които още са някъде из неразопакования ми багаж. Скоро ще се появят като публикации тук, обещавам :) Също тържествено обещавам, че още от утре ще започна с коледните рецепти!
От много време се каня да напиша рецептата за една моя много любима супа – от праз и картофи. Още от дете я обожавам, с много кисело мляко и аромат на масло. Спомням си, че като малки се забавлявахме да гоним зрънцата черен пипер в нея. Не се сещам за по-лесна за приготвяне супа. Тя е и много полезна, за полезните качества на праза може да погледнете тук.
Е, за любителите на по-ароматни супи, все пак бих препоръчала или супата ми с моркови и топено сирене, или обичаната гъбена супа.
Картофена супа с праз
Продукти:
500 гр. картофи – нарязани на средно големи кубчета
2 големи стръка праз
1.5 л. вода
10 зрънца черен пипер
1 с. л. зехтин
сол
3 с. л. масло
кисело мляко/лимонов сок за овкусяване
Както вече споменах, това е една наистина лесна супа. В подсолената вряща вода изсипваме почистения и нарязани на едро праз, черния пипер, сол и лъжица зехтин. След няколко минути добавяме нарязаните на кубчета картофи. Варим на слаб огън до готовност, изключваме котлона и пускаме маслото в супата. Разбъркваме добре и сервираме картофената супа с праз подправена според вкуса ни – с чесън, разбито кисело мляко или лимонов сок. Ябълковият оцет също е добър избор.
One thought on “Картофена супа с праз”