В рецептата за бананово смути с круши и мед се похвалих, че ми изпратиха ароматни домашни круши. От дете не мога да свикна да ги ям необработени, независимо колко голям почитател съм на пресните плодове като цяло. Ето защо се рових доста, докато харесам в какво да превърна останалите след смутитата круши.
Няма как да не се забележи от рецептите ми колко обичам ванилия. Оставих в миналото моментите, в които и парфюмите ми (и аз) ухаеха на нея, но ароматът все още присъства в много от десертите, които приготвям.
Та какво си харесах най-много – сладко от круши (за да има за палачинките), с добавена към него шушулка ванилия. Изключително много ми допадна и рецептата на Лулу, наречена Ода за крушата, но нея оставям за следващата доставка на плодове от този вид :)
Сладко от круши с ванилова шушулка
600 гр. круши – почистени и нарязани на малки кубчета
125 гр. захар
сокът от половин лимон
1 шушулка ванилия
В тенджерка смесваме всички продукти и ги оставяме да заврят, докато разбъркваме внимателно. Махаме от огъня и след като изстине, в затворен съд оставяме да престои една вечер в хладилник. На следващия ден отделяме плодовете, а течността оставяме да ври силно. Когато се сгъсти, връщаме плодовете и бъркаме от време на време, докато сладкото започне да загаря по стените на тенджерата. Докато е още топло, разсипваме в бурканчета и затваряме с винт. По желание може да се сложи и парченце от шушулката ванилия, аз предпочетох да я махна. С тези продукти ориентировъчно се получи 1 голямо бурканче от лютеница :)
*Рецептата е адаптирана от http://localkitchenblog.com/
Моля да ми отговорите крушите трябва ли да са белени,щото моите са много твърди и трудно се белят.Или може би трябва да почакам малко да омекнат?
Здравейте,
Моите круши не бяха съвсем меки, но не бяха и твърди. Най-добре изчакайте няколко дни да поомекнат и тогава внимателно ги обелете. Лесно е с белачка за краставици :)
Благодаря,мила,по-късно ще докладвам за резултата.Поздрави от Атина.:)
Успех, очаквам отзиви :)
Добър вечер,да споделя,че сладкото е чудесно,хареса се у дома.Ще правя още,щото имаме круши,но са още бая твърди.
Още веднъ благодарности за рецептата.Бъдете здрава!
Радвам се, че съм помогнала :) А ако знаете колко е вкусно върху топли палачинки… Поздрави от Амстердам :)