Супа от гъби

Все някъде назад в публикациите ми съм отбелязала какъв почитател съм на супите. Имам една много, много любима рецепта за гъбена супа, която през годините съвсем пригодих така, че да се харесва вкъщи. Може би от значение са многото аромати, които включва, но без да си кривя душата ще кажа, че по-вкусна супа от гъби съм яла единствено в една хижа на Витоша, след дълъг зимен преход. Не е ясно дали решаващи бяха качествата на самата супа, или по-важни бяха умората и премръзналото ми тогава тяло :)

супа от гъби

Рецептата изглежда малко стряскаща на пръв поглед, но резултатът наистина си заслужава. Приготвя се сравнително бързо, може да се съхранява в хладилник до 2 дни. На готовата супа много отива лимонов сок.

Супа от гъби

Продукти:

250 гр. печурки
1.2 л. вода
1 средна глава лук
парче целина (може и листа)
1 средно голям морков
400 мл. прясно мляко
2 с. л. брашно
масло
копър
магданоз
1 дафинов лист
2 скилидки чесън
сол

Във врящата вода слагаме нарязаните на филийки гъби, настърганата целина, както и нарязания на ситно лук. Добавяме дафиновия лист, посоляваме и оставяме да ври на слаб огън. Запържваме в масло настъргания морков, след което го прибавяме към врящата супа. Отново в малко масло запържваме брашното, заедно с нарязания на много ситно чесън, добавяме прясното мляко и получената смес изсипваме в супата. Оставяме да поври до готовност на продуктите, като малко преди да махнем от огъня добавяме магданоз и копър (добре е ако са пресни, но и със сухи резултатът е добър). Накрая поръсваме  и настъргано индийско орехче (малко, защото ароматът е твърде силен).

Скоро ще продължа с идеите за вкусни изпробвани супи, а сега пожелавам хубава зимна неделя и добър апетит! :)


4 thoughts on “Супа от гъби

  1. Много благодаря за рецептата, наистина една от най-вкусните супи, които съм яла и определено най-вкусната гъбена такава.
    Днес я пробвах – стана много добре! Въпреки, че успях да се издъня здраво с брашното – стана на хляб преди да успея да добавя млякото :( Ще гледам скоро отново да се опитам.

    1. Ами и на мен ми се е случвало брашното да стане на бучка, която после с лъжица се опитвам да разбия :)
      Успех следващия път! :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.