Тази публикация няма да е с дълъг встъпителен текст, някак съботно ми е – мързеливо :)
Вкъщи си пожелаха сочен сладкиш, който да е или с аромат на лимон, или на лайм. Вместо да направя един голям, използвах форма за малки кексчета, получиха се 12. Рецептата отново е много лесна, бърза, пък е много подходяща за подслаждане през по-топли дни, били те и ноемврийски. За основа взех малко променено пандишпаново тесто с ванилия, а готовите кексчета напоих с лимонов сироп (от пресни плодове).
Сиропирани кексчета с лимон
55 гр. захар + щипка сол
3 яйца
80 гр. брашно + половин лъжичка бакпулвер
3 с.л. олио
1 ампула течна ванилия/2 с. л. ванилова есенция
кората от половин лимон
За сиропа:
0.5 л. вода, поне 10 супени лъжици кафява захар (спред предпочитанията за сладост), сокът от 1 лимон и корите от половин
Смесваме захарта + солта с 2-3 лъжици вода, яйцата, ванилията и разбиваме до побеляване. Добавяме олиото и брашното и разбъркваме, докато стане гладко. Разпределяме равномерно с предварително намаслени форми за мини кексчета (може и за мъфини, като преди сиропирането хартиените кошнички се махат внимателно, за да не се развали формата на кексчетата). Печем около 16-17 минути на 190 градуса.
За сиропа изсипваме половин литър вода в тенджера, добавяме лимоновият сок и корите, кафявата захар. Оставяме да поври няколко минути, докато захарта се разтвори и течността се сгъсти леко.
Охладените кексчета заливаме с горещия сироп и оставяме да престоят на студено няколко часа. След това им се наслаждаваме :)
One thought on “Сиропирани кексчета с лимон”