В Холандия времетo рядко е лятно, дори през лятото. Ако ти се прави градинско парти, понеже пък градинки има в изобилие, трябва да издебнеш слънчев ден и бързо да организираш някое събиране на открито :). По магазините се предлагат овкусени меса, но ми се струва, че разнообразието никак не е голямо. А и за моите предпочитания не са достатъчно ароматни. Предлагат се и нещо като кюфтета (или по-скоро бургери), но те са доста далечни като вкус от тези в България. Едно от хубавите неща обаче е, че се продава кайма, към която не е добавено нищо – дори сол. Просто смляно месо, което поради някоя тайна причина не е толкова цветно и воднисто като това в българските магазини.
Днес предлагам рецепта за овкусвяне на кайма, в случай, че все още ни чака някой слънчев ден за барбекю. За любителите на пържолки, ето една препратка към стара рецепта от блога – свински пържоли, мариновани с бяло вино и подправки.
Кюфтета от домашно овкусена кайма
Идея за използваните подправки взех от една стара кулинарна книга – издание от 1928 година. Точни пропорции за количеството за всяка една от тях няма, но не прекалявайте, особено със смления бахар. На около 400 гр. кайма аз сложих 3 зрънца. Какво друго: сол, черен пипер, чубрица, настърган лук, магданоз, джоджен, бахар, малко сода за хляб. Тестото от месо и подправки се омесва и се оставя да престои на хладно поне 2 часа. След това с мокри ръце се оформят кюфтета или кебапчета (за целта може да се използва фуния). Изпичаме на оребрен тиган, на скара, във фурна.
Много полезен пост! Аз винаги предпочитам сама да си овкусявам каймата ако имам възможност. Ще опитам и с предложеното от теб съчетание на подправки :) Поздрави!
И мъничко настърган лук също му отива :)
Поздрави и от мен! :)
Според мен, най-важното е в каймата да няма соя !
Освен това каймата трябва да е смляна с подходящ номер на мелачката.
А ако се храним нездравословно и пържем кюфтетата, в каймата трябва да се сложи и яйце … :)
И понеже ми се приядоха пържени кюфтета, утре отивам и купувам месо, което ще го смеля на кайма в къщи, за да съм сигурен, че ще е само чисто месо… Ще го овкуся по предложената рецепта, но плюс едно яйце. След това – кюфтетата в тигана. Да му мисли холестерола :)