Напоследък много рядко вечерям вкъщи, а още по-рядко готвя. За експерименталните си и моментно импровизирани салати обаче се опитвам винаги да намеря време. Тези дни, между подготовката за две лекции, които ми предстои да изнеса идния уикенд на OpenFest, спретнах една свежа салата с почти подръчни материали, а именно – авокадо, домати, краставици и дива рукола. Хубаво е, че напоследък почти навсякъде се намира рукола, след пребиваването ми в Холандия я заобичах много, особено в комбинация с тъмен балсамов оцет.
Във въпросната салата може да промените пропорциите, да добавите белени (и леко запечени) тиквени или слънчогледови семки, лъжица сусам също е вариант.
Салата с авокадо и рукола
1 голям домат
1 краставица
1 узряло авокадо
1-2 стръка пресен лук
шепа-две дива рукола
натрошено бяло сирене
няколко капки зехтин
тъмен балсамов оцет на вкус
Нарязваме доматите, краставиците, лука и авокадото. Добавяме натрошено сирене и една-две шепи прясна рукола. Накрая подправяме със зехтин и балсамов оцет на вкус.