Финландска пула

Дали сте чували за подобно нещо? Финландска пула – странно си звучи. Интересно е, че на български не намерих ни една рецепта за този сладък хляб. Доста прилича на козунак, но с аромат на кардамон. Финландците го сервират на тънки резени с кафе, или пък го приготвят за специални случаи. Може да съдържа и стафиди, и бадеми. Повече за пулата може да прочетете тук. Тъй като все още не съм публикувала почти никакви празнични рецепти за Коледа, тази ще попадне в съответната графа :)

Важно е да се отбележи, че приготвянето на пулата изисква доста време – около 4 часа, но въпреки това е относително лесно. Рецептата, която представям е от Allrecipes.

Ето и нужните продукти:

240 мл. мляко

60 мл. топла вода

половин пакетче суха мая от 7 гр.

100 гр. бяла захар

1/2 ч. л. сол

1/2 ч. л. смлени семена от кардамон

2 яйца

600 гр. бяло брашно

60 гр. масло (разтопено)

За намазване:

1 жълтък

захар

Разтваряме маята в топлата вода, след което добавяме сместта в хладкото прясно мляко. Прибавяме също захарта, солта, кардамона, яйцата и достатъчно брашно, че да се получи тесто. Бъркаме, докато бучиците се разбият и тестото е гладко, след което изсипваме и останалото брашно. Последно добавяме разтопеното масло, продължавайки да месим. Поставяме тестото върху набрашнена повърхност, покриваме с обърната купа и оставяме да “отпочине” 15 минути. След това размесваме отново, поставяме в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло място тестото, този път за около час, за да удвои обема си. Спадаме го и изчакваме отново да се надигне.

Сега е ред на оформянето – върху набрашнена повърхност разделяме тестото на 2 равни части, а всяка от тях на 3. Оформяме ленти и с тях сплитаме 2 тестени плитки. Поставяме ги в тава, върху хартия за печене, оставяме да втаса около 20 минути. Намазваме всяка плитка с разбито яйце и поръсваме със захар. Печем на 200 градуса за около 25 минути, като периодично проверяваме някоя част от плитката да не загори.

На сутринта на Коледа сервираме с топлото кафе :)

2 thoughts on “Финландска пула

  1. Че то си е истински козунак с кардамонов аромат.
    Авторката правила ли го е и може ли да се прави и яде и в други дни и сезони …. ? :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.