Канелени палачинки с банан

Над месец мина, откакто писах за последен път тук. После дойдоха празниците и почивните дни, а преди тях – една предколедна разходка до Мюнхен и Залцбург, много равносметки и почивка. Обиколката по коледни базари ми припомни колко ми липсва животът в Холандия, колко пълни с усмихнати и спокойни хора могат да са улиците. Пих греяна бира, пробвах мекица с чесън, пълнена с кисело зеле (оригинални са тези австрийци, няма спор). Остана още много за разглеждане, за по-нататък :)

канелени палачинки с банан и кленов сироп

За Коледа, както си бях обещала, подаръците бяха основно домашно приготвени – сиропи за кафе с канела, ванилия и кардамон, бутилчици концентрат с любимия масала чай (рецепта съвсем скоро), бурканчета с подправки за греяно вино. Пропуснах да снимам някои от тях, за други ще пиша, докато все още сезонът е подходящ. Пък следваща година ще започна още от ноември да варя, бутилирам и снимам, без да оставям нищо за последния момент.

канелени палачинки с банан и кленов сироп

Макар от началото на тази година да не съм спирала да готвя, десетина рецепти си стоят изписани по хвърчащи листчета, а доста снимки чакат обработка. В неделната сутрин обаче се събудих с идеята за палачинки, пухкави бананови палачинки. Като палачинките от песента на Jack Johnson :)

Канелени палачинки с банан и кленов сироп

канелени палачинки с банан и кленов сироп

160-170 г. типово брашно
щипка сол
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела на прах
1 голямо яйце (или 2 белтъка, според оригиналната рецепта, която адаптирах)
1 ч. ч. прясно мляко (може да се използва и ядково мляко)
1 голям банан (добре узрял, намачкан)
2 с. л. кафява захар
3 с. л. кисело мляко (2% или 3.6% масленост)
1 с. л. ванилов екстракт
масло (за печенето)
кленов сироп или сладко

1. Пресяваме брашното и го смесваме със солта, канелата и бакпулвера в голяма купа. Разбъркваме добре.

2. В по-малка купа разбиваме яйцето, добавяме прясното мляко, намачкания банан и захарта. Разбъркваме добре и добавяме киселото мляко и ваниловия екстракт. Разбъркваме, докато сместта остане без бучици.

3. Добавяме яйчената смес към сухите съставки и разбъркваме леко, за да се получи тесто. Важно е да не се прекалява с бъркането му, защото палачинките няма да станат пухкави.

4. Печем палачинките на средна температура в добре намаслен тиган. Когато по ръба на тестото започнат да се образуват мехурчета, обръщаме, печем още около минута-две и махаме палачинката от тигана. В оригиналната рецепта сместта е предвидена за 4 броя, но аз предпочетох да не ги правя твърде дебели. При мен се получиха 8 броя палачинки.

канелени палачинки с банан и кленов сироп

Важно е палачинките да се сервират топли, по възможност веднага. Вариант е да приберете готовите палачинки в затоплена фурна, докато всички са готови и е време за сервиране. Аз реших да ги полея с кленов сироп и още пресни банани, но всякакви сладка или шоколад също биха били добър избор :)

канелени палачинки с банан и кленов сироп

Ако сте почитатели на палачинките и искате да пробвате нещо по-различно, не пропускайте да пробвате една от най-старите рецепти в този блог – Джинджифилови палачинки с ябълково брашно и мед.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.