Равносметките от първите (почти) два месеца от годината са, че редувам готвенето на няколко неща наведнъж, когато успея да открадна малко време, с тестването на най-разнообразни кухни през останалото време. В най-натоварените дни Wok to Walk идва на помощ, a особено хубава беше изненадата, че благодарение на foodpanda напоследък мога да поръчвам от няколко любими заведния като Boom! Burgers, M EAT и Щастливеца. Но темата за поръчка на храна е нещо, за което ще споделя мисли съвсем скоро, покрай страничен мой проект :)
Вероятно и преди съм споменавала в блога, но предпочитам да готвя със сезонни плодове и зеленчуци. Целината, старите картофи и празът определено са залегнали в представите ми като такива за зимата, когато изборът съвсем не е голям. След като вече писах за страхотните картофи на фурна с розмарин и джинджифил, днес е ред на една много вкусна супа от целина с карамелизирани ябълки, на която попаднах, опитвайки се да намеря интересна рецепта за глава целина. Ако пък ви се намира само връзка праз, предложенията ми са ето тук :)
Супа от целина с карамелизирани ябълки
1 средна на големина глава целина (или 2 малки)
7 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
2 бр. дафинов лист
2 стръка праз, нарязани на тънки колелца
2 стръка прясна целина (или 1 с. л. сушена)
2 скилидки чесън, намачкани
3 с. л. краве масло (1 с. л. оставяме настрани, за карамелизирани ябълки)
1 ч. л. сушена мащерка
100 мл. сметана
2 ябълки
1 с. л. кафява захар
черен пипер, сол
1. В голям съд, за предпочитане с дебело дъно, загряваме 2 лъжици от маслото и за 4-5 минути сотираме вече нарязания праз. Добавяме намачкания чесън и прясната целина, накълцана. Разбъркваме и оставяме така за още 1-2 минути.
2. Добавяме кубчетата целина и разбъркваме. Оставяме така около 2 минути, след което добавяме бульона, мащерката, дафиновия лист, щипка сол и прясно смлян черен пипер. След като супата заври, намаляме котлона и оставяме да къкри около 30 минути, докато целината омекне.
3. Махаме от котлона, оставяме да изстине малко, отстраняваме дафиновия лист, след което пасираме. Връщаме на котлона, добавяме сметаната и оставяме да заври отново. Добавяме още черен пипер и сол на вкус.
4. За карамелизирането на ябълките, първо ги обелваме и почистваме, след което ги нарязваме на кубчета. В тиган разтапяме останалата лъжица масло и сотираме ябълките за 3-4 минути, след което добавяме кафявата захар и разбъркваме от време на време, докато се карамелизират. По желание може да добавите прясно смлян черен пипер за повече аромат.
5. Сервираме супата топла, гарнирана с карамелизирани ябълки.
*рецептата е адаптирана от Rosemarried