Охлювена пита с кашкавал

Хората, които ме познават, добре знаят какъв фен съм на домашно приготвения хляб. Откакто имам хлебопекарна (и откакто сдобихме всичките вкъщита с по една), много рядко купувам хлебни изделия. Често съм си мислела, че трябва да искам комисионна от Мулинекс, около десетина човека вече съм запалила да си купят от техните машини за домашен хляб :)

Истината е, че често използвам само функцията за месене на тесто, защото идеята за бързо приготвени пити, блатове за пица, милинки или просто малки хлебчета много ми допада. Вярна на себе си, давам много лесна рецепта. Идеята за нея сподели една позната във форум (благодаря, Снеж), а аз леко я промених. Тестото може да се меси на ръка, но ако разполагате с хлебопекарна, възползвайте се от нея. Ето и колко малко неща ни трябват:

1 яйце

14 гр. прясна мая (2/3 от кубчето)

500 гр. бяло брашно

15 гр. пшеничен зародиш

1 с.л. оцет

2 с.л. сол

2 с.л. захар

кашкавал

30 гр. масло + един жълтък за намазване

Маята се разтваря в 200 мл. хладка вода с щипка захар. В голяма купа се разбъркват яйцето, олиото и оцета, солта и захарта. Първата смес се прибавя към втората. Добавят се пресятото брашно и пшеничният зародиш. Тестото не трябва да е лепкаво. Меси се около 15 минути, след което се оставя да втаса (никакви отворени врати и прозорци) на стайна температура около 3 часа. След като е готово, с намазнени ръце се късат топки от тестото, които ръчно се “разточват” като правоъгълници. По цялата им дължина се нарежда кашкавал (може и сирене, а може и двете) на лентички, след което се затваря и се оформя като пуричка. Тя пък се навива като охлюв и се поставя в намазнена тава. Така правим с цялото тесто, като поставяме кравайчетата на разстояние едно от друго, защото след второто втасване ще са запълнили всичко. Tавата се покрива с кърпа и се оставя на топло място за около час. След това тестените охлюви се намазват със сместта от разтопено масло и жълтък и се прибират във фурната – първо за 15 мин. на 100 градуса, а после 20 мин. на 150 градуса. Ако се наложи, слага се фолио, за да не прегори получилата се златиста коричка.

Ако тестото се прави в хлебопекарна, смесваме всички продукти, като отдолу са течните. Там втасванията са с едно повече, но не е проблем. При оформянето и печенето всичко друо е идентично.

Питата се яде топла, докато кашкавалчето е все още разтопено вътре в охлювите :)


5 thoughts on “Охлювена пита с кашкавал

  1. Освен с айрян, с какво друго може да се “полеят” охлювчетата ? :)))))))))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.