Когато бях на 12 години, се запознах с един човек, който започна да ми обяснява за непоносимостта си към вкуса и аромата на магданоза. Явно е бил голям авторитет за мен (добре де, беше нещо като първо влюбване :)), защото от този момент нататък и аз приех твърдението за свое. Пресният магданоз беше отделян от всяко ястие или салата, където това беше възможно. Където не беше, не ядях изобщо. Съвсем безполезни се оказаха опитите на майка ми да ме убеди в полезните свойства на тази “тревичка”, както я наричах. А те наистина са много – магданозът помага за пречистването на кръвта, за подобряването на зрението, при болки в стомаха, както и за цялостния тонус. И още :)
Е, след няколко години се случи нещо забавно. Тъй като приютявах различни хора, използващи CouchSurfing, имах гост от Хърватска. Прекрасен човек, който много обичаше да опитва различни кухни. И една вечер отидохме на арменски ресторант, където аз, от цялото налично меню, попаднах на непознатата до този момент за мен салата Табуле. Идея нямах, че това нещо е направено основно от магданоз! И за да не се правя на лигла, реших да си изям салатата…
От този момент нататък установих, че не само не мразя магданоз, ами даже ми харесва :). Салатата Табуле вкъщи приготвям с малко повече домати и мента, харесва ми те да са преобладаващи. И когато ми се хапва нещо витаминозно и леко, се спирам на нея. Заради булгура е доста хранителна, освен другите си хубави качества :)
Продукти:
1 средно голяма връзка магданоз
1 голям домат (около 300 гр.)
половин краставица
няколко стръка прясна мента (може да се замени с джоджен)
50 гр. булгур
1 връзка пресен лук
сок от 1 лимон
3 с. л. зехтин
сол, черен пипер, щипка кимион, щипка канела
Измиваме булгура и го варим за около 15 минути, имайки предвид, че няколко пъти увеличава обема си. Изстудяваме го и го изцеждаме добре. Нарязваме на съвсем мънички парчета доматите, краставицата и лука, накълцваме измитите магданоз и мента. Изцеждаме лимона. Смесваме всички продукти в голяма купа, заливаме с лимоновия сок и зехтина, подправяме със сол, черен пипер, канела и кимион (последните две разбрах, че се използват съвсем наскоро, от една книга за ливанска кухня). Размесваме добре, разпределяме плътно в купички, които обръщаме в чиния. Декорираме със стръкче мента и консумираме веднага.
Добър апетит!
Някой път трябва да пробваш арменски магданозени кюфтета! :)
Правила съм, страхотни са :)